• Studio SBE

Girlday 2023

Op 30 april trokken de meisjes van de middelbare scholen in Noord-Groningen erop uit. Een dag lang gingen ze naar technische bedrijven om enthousiast te worden gemaakt voor een baan in de techniek.

Werken in de techniek is iets dat veel vrouwen niet overwegen. Voor een groot deel komt dit door de onbekendheid en het stigma dat hierop ligt. VHTO heeft daarom landelijk het initiatief Girls’ Day opgezet, een dag om hier speciaal aandacht voor te vragen.

Lees hier meer

 

Najaarsbijeenkomst 2022

13 december was de Najaarsbijeenkomst van SBE. Tijdens deze bijeenkomst sprak Lucas Simons, oprichter van UTZ Certified, over systeemverandering in transitie en werd de Groene Groninger, de onderscheiding voor verduurzaming van de industrie in de Eemsregio, uitgereikt aan Holland Malt Eemshaven.

Credits: Bert Gort Fotografie

 

Holland Malt Groene Groninger van 2022

15 december 2022 – Holland Malt heeft dinsdag tijdens de Najaarsbijeenkomst de Groene Groninger ontvangen. Deze onderscheiding van SBE wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de transitie naar een duurzame economie. Plantmanager Henk Bijma ontving de prijs uit handen van Nienke Homan. Zij is voorzitter van de jury.

Eerste volledig emissievrije mouterij ter wereld

De mouterij van Holland Malt in de Eemshaven wordt als eerste ter wereld geheel emissievrij. Bij de productie van mout is veel warmte nodig, waarvoor nu nog aardgas wordt ingezet. De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van een warmtepompsysteem. De gaskraan wordt volledig dicht gedraaid en Holland Malt bespaart hiermee ruim 18mio/m3 aardgas per jaar, een reductie van CO2-uitstoot vergelijkbaar met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar.

SBE brengt game uit over verduurzaming industrie

7 december 2022 – De studenten van het Noorderpoort in Farmsum hadden maandag een leuke primeur. In een heus toernooi mochten zij als eerste de Klimaatgame Eemsregio spelen.

Maak de industrie in de Eemsregio klimaatneutraal voor 2050. Dat is de opdracht van de Klimaatgame Eemsregio. In deze online escaperoom zijn uitdagingen verstopt die gaan over groene energie, waterstof en duurzame biomassa. Los ze allemaal op en je hebt gewonnen. Maar wees snel want de tijd is beperkt. Red je het niet in een uur, dan verlies je!

Lees hier meer over de game

 

SBE Voorjaarsbijeenkomst 2022

Het lijkt niet direct een logische combinatie: het bedrijvencluster van de Eemsregio en filosofie. Maar tijdens de SBE Voorjaarsbijeenkomst bleek dat het veel inspiratie geeft en helpt om ‘uit te zoomen’ en de focus te houden op de juiste dingen. Met schaatser en olympisch kampioen Mark Tuitert stond de hele avond in het teken van het stoïcisme.

Lees hier het hele bericht

Girlsday voor meer vrouwen in de techniek

Op de Girlsday 7 april werden meiden van de middelbare scholen in Noord-Groningen erop uitgestuurd. Ze gingen langs technische bedrijven om enthousiast te worden gemaakt voor een baan in de techniek.

Werken in de techniek is iets dat veel vrouwen niet overwegen. Voor een groot deel komt dit door de onbekendheid en het stigma dat hierop ligt. SBE en het Sterk Techniekonderwijs Noord-Groningen organiseerden daarom gezamenlijk een dag om de ruim 250 meiden die voor hun profielkeuze te laten ervaren wat er bij de industrie en andere technische bedrijven gebeurt.

Start integrale agenda Eemsregio: “Met Lef en trots op Groningen”

Waar begin je als je streeft naar brede welvaart en een robuuste arbeidsmarkt? En wat maakt de Eemsregio aantrekkelijk? Daarover sprak een grote groep vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en de regionale overheid woensdagmiddag. Dit gebeurde tijdens de startbijeenkomst die georganiseerd werd door SBE en Noorderpoort.

Groene Groninger 2021

Avantium is onderscheiden met de Groene Groninger van SBE, een prijs voor personen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de transitie naar een duurzame economie. SBE-directeur Frans Alting over de winnaar: “Avantium laat zien dat groene chemie werkt en de sleutel is voor een duurzame samenleving. Hun technologie om van plantenresten de grondstoffen te maken voor bijvoorbeeld drinkflessen is baanbrekend. Stel je eens voor welke impact dat heeft. En dat gebeurt hier allemaal in Groningen!”

De afgelopen jaren is in Delfzijl op kleine schaal de technologie verder ontwikkeld. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat in 2023 de bouw van de bioplasticfabriek in Delfzijl zal starten. De ontwikkeling past helemaal in de strategie van de Eemsregio om duurzame koploper te zijn.

Webinar Stikstof

Er lijkt nog geen oplossing in zicht voor de stikstof-impasse na het stopzetten van de PAS vorig jaar. SBE werkt achter de schermen samen met veel partijen om tot oplossingen te komen, maar dat is complex, politiek en kost veel tijd. Ondertussen komen er wel nieuwe regels en lopen bedrijven tegen allerlei vraagstukken aan. 

In samenwerking met SBE-leden BMD en Tauw is daarom een webinar georganiseerd, waar door middel van casussen uitleg is gegeven hoe invulling kan worden gegeven aan het thema stikstof.

Nieuwe promotievideo

Te mooi om niet te blijven gebruiken! De video die gemaakt is voor ons 45-jarig jubileum heeft een refresh gekregen. Nu kunnen we hem blijven gebruiken als bedrijfsvideo.

Heeres & Heeres ontvangen de Groene Groninger

De broers Prof. Dr. Ir. Erik Heeres (RUG) en Dr. Andre Heeres (Hanze Hogeschool) zijn onderscheiden met de Groene Groninger van SBE, een prijs voor personen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan duurzaamheid in Groningen. De prijs is woensdag uitgereikt door juryvoorzitter gedeputeerde Nienke Homan en oud-SBE voorzitter Cor Zijderveld, de eerste winnaar van de prijs.

Lees hier het hele bericht.

SBE-Najaarsbijeenkomst

3 december 2021 vond de SBE Najaarsbijeenkomst plaats. Live vanuit de studio werd dit keer een heuse SB-Eemsregio Quiz uitgezonden. Een ludieke spelshow in thema van Sinterklaas waar (uit verschillende bedrijven gemengde) teams fanatiek streden voor diverse Groningse prijzen.

Lees hier het hele bericht.

Webinar windmolens bij risicobedrijven

Windmolens bepalen ondertussen het profiel van onze havens. De molens maken de transitie die in het gebied plaatsvindt beeldend. De windmolens dicht bij bedrijven brengen echter ook nieuwe vragen met zich mee over ruimtegebruik, veiligheid en maatregelen. Met het komende webinar van de SBE-werkgroepen Veiligheid en Milieu werd hier uitgebreid bij stilgestaan.

Haringparty Drive-Through

De Haringparty maar dan (nog) net even anders: de auto laten wassen onder het genot van een Hollandse Nieuwe, opzwepende muziek van een DJ en vervolgens weer op weg met de haring voor de collega’s. Waar vorig jaar de haring bij de bedrijven werd afgeleverd, was het nu aan de bedrijven om op 29 juni hun haring op te komen halen. Gemeente Het Hogeland, Groningen Seaports en SBE hebben daarvoor het terrein van Carcleaning Hikmat de aanblik gegeven van een festivalterrein. Tijdens het wassen van de auto werd natuurlijk een haring gehapt en kon weer even bijgepraat worden. Een goede opmaat naar weer een volle tent in 2022!

Dit jaar bestaat SBE Samenwerkende Bedrijven Eemsregio 45 jaar

Dit vieren we met 45 duurzame initiatieven voor de toekomst van dit mooie gebied. Wat is begonnen met een tweetal bedrijven is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 100 bedrijven. Samen leveren we producten, processen en diensten aan de hele wereld. We willen niet alleen maken wat men dagelijks van ons verlangt, maar ook produceren op zo’n manier dat we een schone toekomst creëren. De afgelopen jaren hebben we veel bereikt voor de regio en dat zetten we onverminderd door.

Hart onder de riem van de oud-voorzitter

De coronacrisis zal nog lange tijd zijn sporen nalaten. Oud-voorzitter Cor Zijderveld wil daarom een hart onder de riem steken: ‘We will overcome’.

Twee maanden geleden stak onze huidige voorzitter Frans Musters ook een hart onder de riem in een persbericht.

Deze tijd laat zien dat een groot deel van de bedrijven in de Eemsregio niet voor niets tot de vitale sector behoren, of toeleverancier zijn van bedrijven die hiertoe behoren. Zonder hen geen elektriciteit, geen goed internet en zonder producten die iedereen dagelijks gebruikt en die hun basis hebben in onze chemie.

Hoe wordt de Groene Groninger gemaakt?

Kunstenares Annette Hoolsema laat vandaag zien hoe ze bezig is met het ontwerpen van een nieuwe Groenling. De Groene Groninger onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere rol heeft gespeeld bij de omschakeling naar duurzame energie en grondstoffen. De eerste Groene Groninger werd op 3 december 2019 door gedeputeerde Nienke Homan uitgereikt aan vertrekkend SBE voorzitter Cor Zijderveld.

 

De Groene Groninger

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: