Flexibel elektriciteitsgebruik: vereiste of verdienste?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) werkt aan een wijziging van de Netcode waarbij bedrijven met een aansluiting vanaf 1MW gevraagd kan worden de afname van elektriciteit terug te brengen. Nu is deze grens nog bij een aansluiting groter dan 60MW. Naast een mogelijke vereiste van de netbeheerder kan flexibel elektriciteitsgebruik ook interessante inkomsten opleveren. Dit bleek tijdens het SBE webinar Netbalancering.

De komende jaren zal het aandeel variabele opwek steeds groter worden. Tegelijk neemt de continue opwekcapaciteit in Nederland af door de sluiting van bijvoorbeeld kolencentrales. Flexibel verbruik is één van de puzzelstukken om het vraagstuk van intermittency op te lossen. Door te anticiperen op het aanbod helpt de industrie het net te balanceren.

In de praktijk betekent dit dat bedrijven op dagbasis, in blokken van 4 uur, flexibiliteit aan Tennet beschikbaar kunnen stellen en hiervoor een vergoeding krijgen. De mogelijkheden voor het bereiken van flexibiliteit zijn afhankelijk van het productieproces. Dit kan variëren van bijvoorbeeld het slimme gebruik van elektrische boilers tot en met het automatisch op en afregelen van trafo’s door de elektriciteitsleverancier.

Dit SBE webinar is tot stand gekomen in samenwerking met ENGIE, TENNET, RWE en ESD-SIC.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: