Start integrale agenda Eemsregio: “Met Lef en trots op Groningen”

Waar begin je als je streeft naar brede welvaart en een robuuste arbeidsmarkt? En wat maakt de Eemsregio aantrekkelijk? Daarover sprak een grote groep vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en de regionale overheid woensdagmiddag. Dit gebeurde tijdens de startbijeenkomst die georganiseerd werd door SBE en Noorderpoort.

“Het thema onderwijs – arbeidsmarkt is al zo oud als de weg naar Rome maar de problematiek is in de tussentijd wel veranderd. We zitten nu in een situatie dat elke afstudeerder de keuze heeft uit meerdere banen. Dat gaat de ontwikkeling van de industrie in de Eemsregio vreselijk in de weg zitten” aldus Frans Alting van SBE. “De oplossing ligt niet meer alleen tussen een school en een bedrijf maar in wat een hele regio te bieden heeft aan de werknemers van de toekomst”.

De bijeenkomst was een eerste vervolg op een intentieverklaring die eind vorig jaar is getekend. In een digitale setting werden de deelnemers uitgedaagd om met een brede blik naar de regio en vooral de arbeidsmarkt te kijken. Studiogasten Meindert Joosten (Gemeente Eemsregio), Wim van de Pol (Noorderpoort) en Frans Alting reflecteerden op de hele diverse opbrengst van de discussies over de regionale industrie, de regionale problemen en mogelijke oplossingen en hoe een integrale aanpak er uit moet zien.

De bijeenkomst liet zien dat er veel te doen is aan de beeldvorming over de Eemsregio en de industrie. Ook de voorliggende problemen rond de gasbevingen en krimp van de scholen brengen grote uitdagingen met zich mee. Daartegenover staan grote kansen zoals de ruimte, de groeiende vergroende industrie, de campusontwikkeling en de verbindingen met de Stad.

“Alle begin is moeilijk maar de bijeenkomst geeft aanvuring om aan de slag te gaan en snel ook!” aldus Wim van de Pol. “Dit is heel inspirerend en geeft concrete ideeën om gelijk op te pakken”. Wethouder Joosten vervolgt: “Waar het nu om gaat is lef tonen en Groningers trots maken. De 12 ondertekenaars van de intentieverklaring hebben de aftrap gedaan en ik hoop dat velen zich aangesproken voelen en aansluiten.” Om de samenwerking verder de nodige schwung te geven zal binnenkort een programma manager aangesteld worden.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: