Simons adviseert fasegericht werken bij verduurzaming

Het oplossen van een complex probleem, zoals de verduurzaming, gaat in fasen, waarbij iedere fase een eigen aanpak nodig heeft. Zo vertelde keynotespreker Lucas Simons tijdens de Najaarsbijeenkomst van SBE.

Transitie in fasen

Keynotespreker Lucas Simons zette tijdens zijn lezing de vijf verschillende fasen bij complexe opgaven uiteen. De eerste fase van inertie en ontkenning wordt gevolgd door een periode van pilots en projecten. Een structurele verandering vindt pas daarna plaats, wanneer koplopers in de markt de eerste stappen zetten. Daarna krijgt de transitie langzamerhand een kritische massa om vervolgens geïnstitutionaliseerd te worden.

Per fase andere interventies nodig

In iedere fase zijn volgens Simons specifieke interventies en competenties effectief en is het cruciaal dat er goed samengewerkt wordt. Door vanuit deze fasering naar een complexe opgave zoals de verduurzaming te kijken, weet je in welke fase je zit en wat op dat moment nodig is. Simons gaf ook aan dat een fase overslaan niet mogelijk is. “You cannot give birth to a grown-up”, aldus de spreker.

Over Lucas Simons

Lucas Simons is directeur van NewForesight & ForeFinance. Zijn persoonlijke missie is om mee te werken aan het opzetten van nieuwe concepten en programma’s die bijdragen aan duurzaamheid, en aan het transformeren van de mainstream wijze van het verduurzamen van markten.

Groene Groninger

Na de lezing van Simons, ontving Holland Malt de Groene Groninger. Deze onderscheiding van SBE wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de transitie naar een duurzame economie. Plantmanager Henk Bijma van Holland Malt ontving de prijs uit handen van Nienke Homan. Zij is voorzitter van de jury.

Bekijk de foto’s en de sfeervideo

Fotograaf Bert Gort heeft prachtige foto’s en video-opnames gemaakt tijdens de avond. Bekijk ze hieronder.

Klik op deze link voor de fotos

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: