Red het vestigingsklimaat

Betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven nodig

Een delegatie van ondernemers sprak tijdens haar werkbezoek aan Groningen met minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. Het onderwerp van dit rondetafelgesprek was het zorgelijke investeringsklimaat in Nederland en vooral mogelijke oplossingen.

Gelijk speelveld

Ontwikkelingen zoals hogere energieprijzen, duurdere grondstoffen en een tekort aan arbeid zorgen ervoor dat industriële ondernemingen voorzichtiger worden met investeringen in Nederland. Elders in de wereld en in Europa besluiten landen om de industrie extra te ondersteunen bij nieuwe duurzame investeringen of zelfs te compenseren voor de hoge energieprijzen. Tijdens het rondetafelgesprek is gesproken over welke randvoorwaarden er gecreëerd kunnen worden zodat er een meer gelijk speelveld kan ontstaan.

Alle hens aan dek

“Als we het vestigingsklimaat in Nederland willen redden, dan moeten we nu in actie komen”, zegt Frans Alting, directeur van SBE. “Er is visie, goed beleid en een veel meer resultaatgerichte samenwerking met de overheid nodig om nu te voorkomen dat industrie verdwijnt. Die komt niet meer terug en maakt ons afhankelijk van andere landen.”

Globale ontwikkelingen

Wereldwijd lijkt er een trend te ontstaan om eigen industrie te beschermen. Meest in het oog springende voorbeeld is het plan van Amerika om de industrie in het land met een investeringspakket van 430 miljard dollar. Maar ook landen in Europa ondersteunen de eigen industrie in verband met de hoge energieprijzen, waardoor Nederlandse bedrijven niet concurrerend kunnen zijn.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: