Meest gelezen artikelen van SBE in 2023

Afgelopen jaar is er heel veel gebeurd. Meerdere nieuwe bedrijven hebben hun eerste palen in de grond geslagen. Nieuwe verduurzamingsprojecten zijn aangekondigd of al gestart. Daarnaast is SBE afgelopen jaar begonnen met interviews, persoonlijke gesprekken met bekende of onbekende gezichten in het netwerk van SBE.

Welke artikelen werden het meest gelezen? Zie hier beneden de top 10!

 

10. Google Eemshaven draait vanaf 2024 voor 80% op duurzame energie

Het datacentrum van Google in de Eemshaven draait vanaf volgend jaar voor 80% van de tijd op duurzame energie. Het bedrijf heeft hiervoor met Eneco een power purchase agreement (PPA) gesloten, voor de levering van 515 GWh duurzame elektriciteit per jaar.

Lees het artikel.

9. Noorderpoort Groene Groninger 2023

Noorderpoort heeft de Groene Groninger gekregen. Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan organisaties of personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan verduurzaming in de Eemsregio.

Lees dit artikel.

8. HyCarb wil fabriek voor groene waterstof bouwen

In de fabriek wil het bedrijf groene waterstof maken van afvalhout en bermgras. HyCarb is de naam van de ontwikkelings-BV die is opgericht door Torrgas uit Amsterdam. De NOM werkt de plannen samen met het bedrijf verder uit, zo meldt de ontwikkelingsmaatschappij. Het gaat om een investering van tachtig tot honderd miljoen euro.

Lees dit artikel.

7. Ruud Nijs – CEO van ‘GIGA’-batterijbouwer GIGA Storage

“We krijgen de energietransitie alleen voor elkaar met goed ondernemerschap.”

In Farmsum gaat momenteel de sloopkogel door de voormalige fabriekspanden van Aldel. Wat blijft, is de aansluiting op het hoogspanningsnet. Een aansluiting die vroeger onmisbaar was voor de productie van aluminium. Nu is het de basis voor het besluit van GIGA Storage om op het terrein een ‘GIGA’-batterij te bouwen. Ruud Nijs, CEO en medeoprichter van GIGA Storage: “Farmsum is voor ons de ideale locatie.”

Lees dit artikel.

6. Heeft Nedmag het wondermiddel voor stikstofreductie in handen?

Nedmag onderzoekt in een samenwerking met de Universiteit van Wageningen of magnesium een oplossing is voor de stikstofcrisis. Door veestallen hiermee te sproeien wordt ammoniak, een belangrijke bron van stikstof in de natuur, ingevangen.

Lees dit artikel.

5. EEW Lighthouse Project voor meer circulariteit en minder CO2

EEW Energy from Waste in Delfzijl is volop in ontwikkeling. Het afvalenergiebedrijf bouwt een installatie voor de behandeling van zuiveringsslib en heeft plannen voor de opslag en gebruik van afgevangen CO2. Met dit zogenoemde Lighthouse project loopt het bedrijf voorop in de transformatie naar een circulaire economie.

Lees dit artikel.

4. Grondwerkzaamheden zeekabelfabriek TKF in Eemshaven afgerond

De grondwerkzaamheden van de nieuwe zeekabelfabriek van TKF in de Eemshaven zijn zo goed als gereed. Binnenkort gaat men van start met de opbouw van de staalconstructie en wanden.

Lees dit artikel. 

3. Dochter Toyota wil waterstoffabriek bouwen in Delfzijl – vergunningen ‘Oosterhorn Hydrogen’ rond

Eurus Energy Europe, dochterbedrijf van de Japanse industriereus en automaker Toyota, wil een waterstoffabriek bouwen in Delfzijl. De beoogde installatie krijgt een grote van 20MW.

Lees dit artikel.

2. Vergunningen voor DBG-fabriek in Delfzijl rond

DBG Bio Energy heeft de benodigde bouw-, milieu- en exploitatievergunningen voor de DBG-fabriek in Delfzijl rond, zo meldt het bedrijf. In de te bouwen fabriek wil DBG papierslib gaan omzetten in biogas, biogeen CO2 en biomeststof.

Lees dit artikel.

1. ‘Nog één keer iets uit de grond trekken!’

Na meer dan 15 jaar bij BioMCN gewerkt te hebben, waaronder als Chief Operations Officer, is Paul Compagne sinds kort aan de slag als Plant Director bij Circtec: “Voordat ik met pensioen ga wil ik nog één keer iets uit de grond trekken.”

Lees dit artikel.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: