Vergunningen voor DBG-fabriek in Delfzijl rond

DBG Bio Energy heeft de benodigde bouw-, milieu- en exploitatievergunningen voor de DBG-fabriek in Delfzijl rond, zo meldt het bedrijf. In de te bouwen fabriek wil DBG papierslib gaan omzetten in biogas, biogeen CO2 en biomeststof.

In totaal zal zo’n 290.000 ton slib per binnenschip naar de locatie in Delfzijl worden vervoerd. Het slib is een afvalstroom van papierfabrieken en wordt volgens het bedrijf nu voornamelijk nog verbrand. DBG gaat het slib upcyclen tot bruikbare groene producten. Deze eindproducten worden vervolgens weer schip afgevoerd.

Om het slib te upcyclen wordt het met enzymen behandeld en vervolgens verwerkt in anaerobe vergisters. De geproduceerde producten kunnen op fossiele brandstoffen gebaseerde grondstoffen vervangen. Biogas kan aardgas vervangen, biogene CO2 kan worden gebruikt in de voedsel- en luchtvaarindustrie en biomest kan kunstmest vervangen in de landbouwsector.

Tekst gaat verder onder foto

Geplande DBG-fabriek

Geplande DBG-fabriek

Voor het vergunnigsverleningtraject is volgens DBG nauw samengewerkt met de provincie Groningen, de Omgevingsdienst Groningen, Waterschap Hunze & Aa’s, Groningen Seaports, gemeente Eemsregio, nabijgelegen dorpen en andere belanghebbenden.

De fabriek in Delfzijl is de eerste die DBG laat bouwen. Er staan nog twee andere fabrieken in Nederland in de planning en ook een aantal in verschillende andere Europese landen, zo laat het bedrijf weten.

Bron: DBG Bio Energy

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: