Dochter Toyota wil waterstoffabriek bouwen in Delfzijl – vergunningen ‘Oosterhorn Hydrogen’ rond

Eurus Energy Europe, dochterbedrijf van de Japanse industriereus en automaker Toyota, wil een waterstoffabriek bouwen in Delfzijl. De beoogde installatie krijgt een grote van 20MW.

Met Oosterhorn Hydrogen, zoals het project heet, wil de Toyota dochter een nieuwe waterstofleverancier worden voor de chemiebedrijven op Oosterhorn.

De opwek hiervan moet volledig groen gebeuren, met lokaal opgewekte zon- en windenergie. Voor de bouw heeft Eurus een kavel aan de Kloosterlaan op het oog. Het zal daarmee de nieuwe buurman worden van ESD-SIC.

Het ontwerp en de contractering zijn volgens het bedrijf in de afrondende fase. Eurus verwacht in 2024 een investeringsbesluit te kunnen nemen. In 2025 moet de bouw zijn afgerond en de installatie operationeel.

Eurus Energy Europe valt onder de Toyota Group. Het is volgens Oosterhorn Hydrogen een 100% dochteronderneming van Eurus Energy Holdings, wat weer volledig eigendom is van Toyota Tsusho Corporation, een onafhankelijk onderdeel binnen de Toyota Group.

Eurus Energy Holdings meldt dat ze een wereldwijde portefeuille bezitten van wind- en zonneprojecten met een gezamenlijk opgesteld vermogen van circa 3.4 GW, waarvan via Eurus Energy Europe ongeveer 1 GW in Europa. In Nederland is Eurus Energy Europe zowel gevestigd in Amsterdam als Groningen.

Film Oosterhorn Hydrogen

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: