HyCarb wil fabriek voor groene waterstof bouwen

In de fabriek wil het bedrijf groene waterstof maken van afvalhout en bermgras. HyCarb is de naam van de ontwikkelings-BV die is opgericht door Torrgas uit Amsterdam. De NOM werkt de plannen samen met het bedrijf verder uit, zo meldt de ontwikkelingsmaatschappij. Het gaat om een investering van tachtig tot honderd miljoen euro.

Het waterstof wordt gemaakt uit syngas wat weer ontstaat door torrefactie (verhitten zonder zuurstof) en vergassing van het afvalhout. Dit syngas, wat vooral uit waterstof en koolmonoxide bestaat, wordt vervolgens met stoom behandeld om nog meer groene waterstof te produceren. Daarnaast wordt biochar geproduceerd, wat volgens de NOM het geheel CO2-negatief maakt. Het bedrijf denkt er zo’n 300.000 ton CO2 per jaar mee te kunnen besparen. De methodiek is al uitgeprobeerd in verschillende demonstratiefabrieken, in samenwerking met Gasunie.

De fabriek moet binnen enkele jaren klaar zijn voor productie. In de komende fase wordt gestart met de vergunningsaanvragen, de engineering, de samenstelling van het team en de aankoop van de grond. Het doel is om uiteindelijk 15.000 ton groene waterstof te produceren waar in de omgeving veel vraag naar is. De fabriek zal dan voor zo’n 25 banen zorgen.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: