Noorderpoort Groene Groninger 2023

12 december 2023 – Noorderpoort heeft de Groene Groninger gekregen. Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan organisaties of personen die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan verduurzaming in de Eemsregio.

Noorderpoort draagt een grote steen bij in de ontwikkelingen als het gaat om de verduurzaming in de Eemsregio. Nienke Homan, voorzitter van de jury: “De ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid rollen over elkaar heen. Noorderpoort speelt bij al die vernieuwingen een onmisbare rol. De onderwijsinstelling leidt de slimme doeners op die onmisbaar zijn voor de uitvoering ervan. Daarom krijgen zij dit jaar de Groene Groninger.”

Duurzaam onderwijs

Dat doet Noorderpoort onder andere door onderwijs te geven over waterstof, batterijtechnieken en leergangen over offshore wind en de circulaire economie. En ook bij de andere opleidingen krijgt duurzaam burgerschap aandacht. “Daarmee bereiden zij studenten voor op de komst van meer bedrijven zoals Avantium. Ze leiden in en voor de regio op, maar staan bijvoorbeeld ook aan de wieg van nieuwe standaarden in de offshore wind, door in het Offshore Wind Innovatie Centrum samen te werken met het International Centre of Vocational Excellence T-Shore”, vervolgt Homan.

Onderscheiding voor vakmensen

Marchel Arling, directeur Techniekopleidingen Noorderpoort: “Wij zijn ontzettend blij met deze onderscheiding. Noorderpoort leidt op voor een duurzame toekomst. Onze studenten zijn straks de verschilmakers, degene die het werk daadwerkelijk gaan uitvoeren. Ik zie deze onderscheiding ook als een waardering voor hun inzet en een herwaardering van vakmensen die zo hard nodig zijn.”

Relatie onderwijs-industrie versterken

“De onderwijsinstelling werkt er ook hard aan om de relatie met de industrie te versterken en zo samen te zorgen voor een succesvolle transitie. Bijvoorbeeld door in de bovenbouw techniekles aan te bieden die gebaseerd is op vervolgopleidingen. Door naast regulier onderwijs ook flexibel onderwijs aan te bieden, waardoor bedrijven sneller kunnen schakelen. En door mee te werken aan de Universiteit van het Noorden, waarin ze samen met hbo en wo werken aan transities met impact”, aldus Frans Alting, directeur van SBE.

Praktijk(gericht) onderzoek en samenwerking

Wim van de Pol, voorzitter van het College van Bestuur van Noorderpoort: “Die samenwerking met collega-onderwijsinstellingen en met het bedrijfsleven zijn van groot belang. We zijn aan de slag met bijvoorbeeld practoraten en expertisecentra, waar we praktijk(gericht) onderzoek, onder andere op het gebied van verduurzaming, uitvoeren. Samen brengen we zo de verduurzaming een stap dichterbij.”

Over de Groene Groninger

Dit jaar bestaat de Groene Groninger vijf jaar. Eerder hebben Holland Malt (2022), Avantium (2021), Heeres en Heeres (2020) en Cor Zijdeveld (2019) de onderscheiding ontvangen voor hun bijzondere bijdrage aan een duurzame economie. De onderscheiding bestaat uit een beeld van de Chloris Chloris (Groenling) gemaakt door de Groningse kunstenares Annette Hoolsema. De jury bestaat uit VNCI-voorzitter Nienke Homan (juryhoofd), Johan Visser (Nobian), Edward Groen (Teijin Aramid) en Frans Alting (SBE).

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: