• 10

Chemie met behulp van algen: de demofabriek van Photanol

  • Chemie met behulp van algen
  • Gebruik CO2 als grondstof
  • Demonstratieplant in Delfzijl

 

Photanol is een ambitieuze nieuwkomer in de Eemsregio. Het bedrijf is dit jaar begonnen met de bouw aan een demoplant, waar zij met behulp van algen en zonlicht, CO2 gaan omzetten in grondstoffen die kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld bioplastic, verzorgingsproducten en brandstof.

De Europese Unie heeft vastgelegd dat in 2030 25% van de chemicaliën en materialen herbruikbaar moet zijn. De producten van Photanol dragen hier aan bij; naast dat Photanol zogenoemde groene chemie bedrijft bieden de eindproducten van Photanol een alternatief voor minerale olie.

In april is de bouw van de demonstratieplant van Photanol van start gegaan. De plant ziet eruit als een kas maar is aan de bovenkant open. Om de omstandigheden beter te kunnen controleren hangt er een schaduwdoek boven. “De cyanobacteriën, in het Nederlands ook blauwalg genoemd, moeten niet te warm worden en ook niet te koud”, vertelt site supervisor Pierre Hakkesteegt. “Een constante temperatuur in de zogenaamde photobioreactor is het beste voor de algen om te groeien.

De demofabriek zal naar verwachting twee jaar draaien. “Dat onze techniek werkt is bewezen in het laboratorium en op pilotplant schaal”, zegt operations director Paul Koekoek. “Wat wij hier in Delfzijl gaan doen is bewijzen dat het ook op grotere schaal werkt en economisch rendabel is. We willen aantonen dat onze cyanobacteriën goedkoper en duurzamer kunnen produceren dan traditionele productiemethoden. Dat de technologie werkt is zeker, maar hoe verhoud het zich op schaal, dat is wat wij willen weten”.

“De photobioreactor in het laboratorium in Amsterdam is een buis met een lengte van 300 meter. Hier gaan we 100 van dat soort plasticfolie buizen naast elkaar op de grond leggen”, aldus Paul Koekoek. “Als je de buizen boven elkaar zou plaatsen kan het licht er minder goed bij en groeien de algen minder goed. Dan heb je weer lampen nodig en dan kost het meer geld om te produceren. Daarom doen we dat niet”, legt hij uit. “De volgende stap in de opschaling is om een aantal units van elk 1000 buizen te bouwen om zo tot een commerciële productie te komen.

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: