Schop bij Van Merksteijn dit najaar in de grond

Dit najaar wil Van Merksteijn starten met de bouw van de nieuwe staalfabriek in de Eemshaven. In 2025 moet de fabriek operationeel zijn, zo meldt RTV Noord.

Operationeel directeur Arno Westerhof kwam met dit nieuws tijdens een netwerkbijeenkomst van de provincie Groningen eind januari. Het bedrijf wilde de bouw in 2018 al starten. Door de stikstofcrisis heeft het voorbereidingstraject langer in beslag genomen en namen ook de kosten toe.

De benodigde stikstofruimte is inmiddels beschikbaar en ook de financiering is zo goed als rond. Het wachten is nu nog op de bouw- en milieuvergunningen. Van Merksteijn wil dit najaar starten met de bouw en verwacht dat dit ongeveer twee jaar in beslag zal nemen.

Van Merksteijn wil in de Eemshaven staalschroot smelten en verwerken tot walsdraad voor met name hekwerk en betonbewapening. Eenmaal operationeel zal de fabriek 450 directe en indirecte arbeidsplaatsen opleveren.

De fabriek krijgt een capaciteit om 600.000 ton schroot te recyclen. Nu wordt dit staal uit Nederland over de hele wereld verscheept. De CO2-besparing door deze transportbewegingen te voorkomen is daarom groot. In tegenstelling tot veel buitenlandse recyclers zal de fabriek in de Eemshaven vooral draaien op groene stroom. De komst van de fabriek levert daarom een flinke milieuwinst op.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: