Scholieren kunnen binnenkort VR-rondleiding maken bij EEW

Vmbo-leerlingen in Noord-Groningen kunnen binnenkort een VR-rondleiding maken bij de energiecentrale van EEW.

De rondleiding wordt onderdeel van een ‘Experience’. Met een Oculus Rift bril kunnen vmbo-leerlingen met games verschillende technische richtingen ontdekken en rondleidingen maken bij bedrijven uit de omgeving. Zo kan er naast EEW ook worden gekeken bij de bioraffinaderij van Avantium, de stikstoffabriek van Air Products, de scheepswerf van Niestern Sander en de productielocatie van Nobian.

Het tekort aan technisch personeel zal de komende jaren sterk stijgen. Voldoende instroom van jonge mbo-techneuten op de arbeidsmarkt zal daarmee steeds bepalender worden voor bedrijfsgroei. Het aantal scholieren in Noord-Groningen loopt daarentegen sterk terug (naar verwachting 30-50% in 2033). De keuze voor de techniek wordt vaak al op jonge leeftijd gemaakt: scholieren op het vmbo kiezen in leerjaar 2 (14 jaar) hun profiel. Het wordt daarmee steeds belangrijker om vmbo-scholieren op jonge leeftijd te enthousiasmeren voor de techniek.

In het project Sterk Techniekonderwijs wordt gewerkt om deze mismatch, een stijgende vraag naar technisch personeel in een krimpregio met een dalend aantal scholieren, aan te pakken. In een consortium met middelbare scholen en brancheverenigingen werkt SBE samen om het techniekonderwijs aan te laten sluiten bij regionale ontwikkelingen, doorlopende leerlijnen te creëren met technische vervolgopleidingen en samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven te organiseren. Een voorbeeld hiervan is de Experience. Leerlingen kunnen hier achter de schermen kijken bij bedrijven waar zij, vanwege veiligheids- en leeftijdsregels, niet snel binnen zouden (mogen) kijken.

Naast filmlocaties voor rondleidingen wordt er nog gezocht naar bedrijven die willen meewerken of meedenken aan de ontwikkeling van cursussen en onderwijsmateriaal. Daarnaast wordt er gezocht naar bedrijven voor excursies.

Meer informatie over dit dossier?

Ian Hartman

Projectmanager
m +31 596 634 030

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: