SBE luidt noodklok voor stikstof

Met een brief aan alle leden van Provinciale Staten brengt SBE (weer) de dringende noodzaak naar voren om de stikstofimpasse te doorbreken. De brief landde op de deurmat vlak voor de behandeling van de Groninger Aanpak Stikstof (GRAS).

Nu ook de wetsvoorstellen van de minister geen enkele oplossing bieden voor de ontwikkeling van bedrijvigheid in de Eemsregio, is het aan de Provincie om ruimte te bieden voor economische ontwikkeling. Het GRAS moet daarvoor de noodzakelijke acties en beleidsregels in gang zetten. Of dat op korte termijn mogelijkheden gaat opleveren voor met name de industrie in de Eemsregio, is zeer de vraag. SBE directeur Frans Alting hierover: “We werken op zich in goede harmonie samen met alle partijen, maar er is geen zicht op een oplossing op redelijke termijn. Het is af en toe een Kafkaiaanse situatie. Wij kunnen niet investeren, zijn maar een heel klein deel van het probleem en doordat de discussie beheerst wordt door de agrarische belangen, is het onder de aandacht brengen van de situatie in de industrie bijna onmogelijk. Ondertussen gaan  investeringen niet door omdat ze een NOx depositie hebben vergelijkbaar met en handje kunstmest op een hectare.”

Met de brief aan alle gedeputeerden wil SBE het onderwerp, de feiten en de gevolgen voor de industrie in de provincie uitdrukkelijk onder de aandacht brengen. Daarnaast worden de oplossingen op een rij gezet waarbij de nadruk gelegd wordt op het eenvoudig mogelijk maken van extern salderen.  “Wij hebben al veel minder NOx emissies en zullen onze emissies verder blijven verlagen. Maar we hebben nu wél ontwikkelruimte nodig om weer op gang te komen”, besluit Alting.

Met de brief aan alle gedeputeerden wil SBE het onderwerp, de feiten en de gevolgen voor de industrie in de provincie uitdrukkelijk onder de aandacht brengen. “Wij werken al jaren met provincie en natuur- en milieuorganisaties samen in het programma Ecologie en Economie in Balans maar hier is de balans wat mij betreft echt zoek”, besluit Alting.

Lees hier onze brief.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: