Reddingsbootbemanning zoekt vrijwilligers 

Al bijna 200 jaar wordt de veiligheid op het water beschermd door de KNMR. Deze landelijke organisatie van vrijwilligers voert reddingen uit en biedt hulp op zee en het grote binnenwater.

In de Eemshaven zit één van de 45 reddingsstations die in Nederland te vinden zijn. Op deze locatie wordt gezocht naar nieuwe bemanning.

Het reddingstation in de Eemshaven is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en bij elk denkbaar weertype oproepbaar is voor calamiteiten op het water. Gemiddeld wordt er 25 keer per jaar uitgerukt. De aard van de incidenten loopt daarbij sterk uiteen, van relatief klein ongemak tot acuut levensbedreigend.

“Wie zich daarnaast realiseert dat een reddingbootbemanning zowel overdag als ’s nachts en zowel bij windstil weer als bij storm wordt opgeroepen, begrijpt dat het reddersvak uitdagend, onvoorspelbaar en veeleisend is. Voor vrijblijvendheid is hier inderdaad geen ruimte. Daar staat tegenover dat onze vrijwilligers het reddingwerk als toegevoegde waarde op hun eigen leven zien en natuurlijk geeft de dank van geredden veel voldoening”, zegt Edze Knol, al jarenlang schipper op de reddingboot.

Nieuwe vrijwilligers
Het reddingstation Eemshaven is hard op zoek naar een aantal extra vrijwilligers. Waarbij de schipper niet genoeg kan benadrukken dat hij niet perse op zoek is naar doorgewinterde zeelui. “Wie gewoon gezond is, tussen 18 en 40 jaar oud is, leergierig is en binnen 15 minuten van het reddingstations woont of werkt, is méér dan welkom voor een kennismakingsgesprek. Daarna zien we in de praktijk wel of we blij van elkaar worden”. De KNRM faciliteert en betaalt de volledige opleiding van nieuwe bemanningsleden.    

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: