Provincie stuurt brandbrief over effect klimaatplannen op vergroening industrie

Minister Rob Jetten heeft in zijn klimaatplannen aangegeven dat hij industriële bedrijven die voor 2030 de CO2-uitstoot met 55% verminderen, een lagere energiebelasting wil geven. Haalt men dat doel niet, dan wordt de energiebelasting echter verhoogd. Dit zal ervoor zorgen dat veel vergroeningsplannen juist op de plank blijven liggen, zo waarschuwt het Groningse provinciebestuur in een brandbrief.

In de brandbrief vraagt het provinciebestuur daarom de Tweede Kamer om niet akkoord te gaan met de voorgenomen fiscale maatregelen. Voor veel bedrijven in met name de chemische industrie is een halvering voor 2030 geen haalbare kaart, aldus de Provincie. De daarvoor benodigde alternatieve energiebronnen en infrastructuur zijn nog onvoldoende beschikbaar. Er is te weinig ruimte op het stroomnet om over te stappen op elektriciteit en ook waterstof zal binnen de gestelde termijn nog onvoldoende beschikbaar zijn.

Vergroening van het productieproces heeft bij de industrie in Noord-Groningen topprioriteit. Veel van de bedrijven werken aan investeringen om de CO2-uitstoot te verminderen. “Als bedrijven nog geen groen alternatief hebben zal een extra belasting op gas alleen maar ten koste gaan van de investeringen in duurzaam. Je kan het geld immers maar één keer uitgeven. Dat is voor een bedrijf niet anders dan voor elke burger. Dit is de kar achter de wagen spannen!” volgens SBE directeur Frans Alting. SBE werkt met de Industrietafel Noord-Nederland (INN) aan de uitvoering van de energie- en grondstoffentransitie in Groningen en Drenthe.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: