Zorgt één zwarte windmolenwiek voor minder vogelsterfte?

In de Eemshaven zijn RWE en de Provincie Groningen gestart met een proef om dit idee uit Noorwegen uit te proberen. Eneco, Vattenfall en zes andere provincies werken mee.

In een experiment uit Noorwegen bleek dat het zwart verven van een wiek het aantal vogelaanvaringen 70 procent kan terugbrengen. Dit komt doordat vogels draaiende wieken lastig kunnen waarnemen. Met alleen witte wieken zien naderende vogels de ronddraaiende rotorbladen als één wazige schijf, dat kan worden waargenomen als een veilig gebied om doorheen te vliegen. Door één wiek zwart te maken kan dit beeld worden voorkomen.

Afgelopen jaar hebben ecologen tellingen gedaan rondom de turbines van RWE in de Eemshaven. Nu hebben de helft van deze windturbines een zwarte wiek gekregen en zal het effect hiervan worden gemeten. Of het gebruik van zwarte wieken dezelfde resultaten als in Noorwegen zal opleveren is de vraag. In Nederland leven andere vogelsoorten, is het landschap anders en zijn er veel trekvogels die in de nacht passeren op rotorhoogte. Gehoopt wordt dat het aantal aanvaringen halveert. Of dit gebeurt zal blijken uit de eindconclusie, die eind 2024 gemaakt zal worden.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: