Nieuw afwegingskader voor windturbines bij risicovolle bedrijven

Windturbines bij de chemiebedrijven in de Eemsregio zijn regelmatig onderwerp van discussie. Ondertussen zijn ze een gegeven op en om de bedrijventerreinen en bepalen ze de skyline van ons gebied. Tijdens het SBE webinar “Windmolens bij risicobedrijven” werd duidelijk dat ook het ministerie van I&M volop aandacht heeft voor dit onderwerp en werkt aan een nieuw afwegingskader.

Multifunctioneel gebruik van de ruimte is nodig om ontwikkelingen mogelijk te maken in een vol land als Nederland. Dat betekent passen en meten waarbij veiligheid voorop moet staan. Jeroen Eskens (Senior Advisor Omgevingsveiligheid bij SBE-lid Antea Group) is nauw betrokken bij het onderzoek en de totstandkoming van nieuwe kaders voor de bouw van windturbines op industrieterreinen. Eskens benadrukte om voorbij de beeldvorming te stappen en verdieping te zoeken in de inhoud. Feiten en reële risico’s moeten daarbij leidend zijn. Vooral de doorontwikkeling van steeds veiligere turbines en maatwerk maakt dat er veel meer mogelijk is dan in eerste instantie gedacht, zo bleek ook uit de presentatie van Yvette Oostelbos (Adviseur Ruimte&Milieu van GSP).

Tijdens het webinar bleek dat het onderwerp ‘bedrijfscontinuïteit’ niet in beeld is bij het ministerie. Het is daarom voor bedrijven noodzakelijk om goed inzicht te krijgen in de eigen verzekering en de verzekering die afgesloten is op de turbines in de directe omgeving. Een gesprek met de eigenaren van de windturbines is daarvoor noodzakelijk.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: