Miljoeneninvestering op komst voor OCI Methanol Europe

Chemieconcern OCI heeft aangekondigd miljoenen te willen investeren in dochterbedrijf OCI Methanol Europe (OME), voorheen BioMCN. Het plan is om de fabriek uit te breiden en met vergassing duurzame methanol te produceren.

Bij klassieke methanolproductie is aardgas de belangrijkste grondstof. Met de hoge gasprijs in Nederland is deze manier van produceren niet meer rendabel. De methanolfabriek in Delfzijl kwam hierdoor sinds vorig jaar stil te liggen.

“De chemische industrie moet verder vergroenen. Ze kan niet op deze voet verder gaan, zeker niet met de huidige energieprijzen. We moeten zoeken naar manieren om het leven van deze industrie te verlengen’’, verteld Bashir Lebada, CEO van OCI Methanol in een interview aan het Dagblad van het Noorden. “In dat licht bezien is ons project in Delfzijl perfect. In Europa is een enorme vraag naar groene methanol, zowel voor de chemie als voor het transport op zee. Maar er is nu nauwelijks aanbod.’’

Met project GasifHy wil OCI het bestaande proces uitbreiden met een vergassingsinstallatie die plantaardig restmateriaal (2000 ton per dag) omgezet in syngas. In de bestaande installatie wordt het gas samen met groene waterstof verwerkt tot methanol. Met het gewijzigde proces kan OCI een half miljoen ton groene methanol per jaar produceren.

Opsteker voor de medewerkers

De plannen van het moederbedrijf zijn een flinke opsteker voor de ruim 70 medewerkers, die sinds het stil leggen van de fabriek zich vooral bezighielden met onderhoud van de installaties. Nu kunnen zij zich weer richten op de toekomst en de nieuwe koers van het bedrijf.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: