Kennissessie Contractors Safety: Veiligheid is Mensenwerk

“Veiligheid is mensenwerk”, daarmee trapte Fester Oosterhuis (manager HSE, Nouryon Delfzijl) de Kennissessie ‘Contractor Safety’ op 2 oktober af. De aanwezigen kregen tijdens de bijeenkomst antwoord op de vraag ‘Hoe worden risico’s geminimaliseerd bij werkzaamheden in een chemische plant?’ Sprekers Adriaan van Hoek (Nouryon), Pieter Bakker (Nouryon), Jan Boertien (Altrad Hertel), Hedzer Rozeboom (Teijin Aramid) en Edwoud Eiten (Brand Energy) lichtten toe hoe zij vanuit hun rol kijken naar veiligheid. Omdat we op het Chemie Park veel samenwerken met contractors, lag de focus van de Kennissessie op ‘contractors safety’.

 

Health, Safety and Environment (HSE) in contracten

Adriaan van Hoek, Regional Category Manager Inkoop bij Nouryon nam de aanwezigen mee in de HSE-aspecten (Health, Safety and Environment) in contracten. Contractors ontvangen van tevoren een lijst die zij zo zorgvuldig mogelijk moeten invullen. Zij laten daarmee zien of en in hoeverre ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. “Maar heeft een contractor jullie ook weleens naar jullie eigen cijfers en kwalificaties gevraagd?” klonk het vanuit de zaal. Van Hoek: “Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Maar ik zou het niet raar vinden, want we zien elkaar als partners. Wij verwachten bijvoorbeeld ook van onze contractors dat zij net zo’n handelswijze als wij hanteren ten opzichte van hun contractors. Zodat de kans op incidenten zo minimaal mogelijk wordt.”

Veiligheidsprestaties van contractors

“Minstens tien procent van je personeel moet een passie hebben voor veiligheid. Dat zorgt voor een goede drive”, aldus Pieter Bakker (Manager Maintenance Support, Nouryon Delfzijl). Dat veiligheid ontzettend belangrijk is, wist Bakker goed duidelijk te maken: “Als ik door de fabriek loop, vind ik altijd een veiligheidspuntje dat beter kan. Het is belangrijk om hier heel kritisch op te zijn en te blijven. Ook als medewerkers onderling. Vraag je collega’s gewoon hoe de klus is gegaan, of alle veiligheidsstappen allemaal zijn doorlopen. En mijn grootste tip voor contractors: koop een spiegel en durf er in te kijken.”

Borging operationele risico’s

Fester Oosterhuis: “Wij moeten er als opdrachtgever voor zorgen dat contractors veilig aan de slag kunnen. Daarom moeten wij ze goed informeren over welke risico’s er zijn op hun werkterrein.” En dit moet allemaal plaatsvinden voordat de werkvergunning wordt verstrekt. Hierin zijn nog wel verbeterstappen te nemen. Oosterhuis: “Het doorlopen van alle veiligheidsstappen is tijd- en arbeidsintensief. Medewerkers willen natuurlijk op tijd naar huis. Helaas lukt het nog niet om alle klussen in de ochtend in de tijd te spreiden. We zijn bezig die processen te verbeteren.”

Blik van de contractor

Jan Boertien (Regiomanager, Altrad Hertel) wist de kant van de contractors te belichten. Ook een contractor wil natuurlijk dat het werk veilig uitgevoerd kan worden. Daarom is het bedrijf aangesloten bij meerdere kernteams, om samen de veiligheid continu te verbeteren. Het is belangrijk dat partijen elkaar op basis van gelijkwaardigheid opzoeken en dat er korte lijnen zijn. Een opmerking vanuit de zaal: “Jullie komen als contractors bij zoveel verschillende bedrijven over de vloer. Voor ons als bedrijf zou het nuttig zijn als we eventuele verbeterpunten en tips van jullie ontvangen.” En daarmee gebeurde precies wat zo nuttig is aan onze Kennissessies: contacten werden gelegd en kennis werd gedeeld, ter bevordering van veiligheid. Hedzer Rozeboom (Veiligheidscoördinator bij Teijin Aramid) gaf zijn presentatie samen met Boertien: “Veiligheid is een spel van twee partijen en dus moet je als bedrijf en contractor met elkaar in gesprek blijven.” Ook zei hij dat “een opdrachtgever baat heeft bij positief-kritische contractors”.

Veiligheidsbewustzijn

De laatste presentatie werd verzorgd door Edwoud Eiten. Hij is nu Regiomanager Brand Energy & Infrastructure Services, voorheen was hij verantwoordelijk voor de activiteiten van Stork. “Op veiligheid heb je geen concurrentie,” geeft Eiten aan. Veiligheidsbewustzijn is belangrijk bij iedereen. “Ga het gesprek met elkaar aan. Ga over tot bronaanpak en ga geen dingen er omheen breien om die klus toch te krijgen. Heb een open cultuur.”

Afsluiting

Oosterhuis sloot de bijeenkomst af: “Het was leuk om tijdens deze bijeenkomst te zien hoeveel passie iedereen heeft voor veiligheid en de zorg voor mensen. Wij zullen aan de slag gaan met de input die wij vandaag hebben gekregen en hier ontvangen jullie een terugkoppeling op.”

Programma Externe Veiligheid Oosterhorn

Heeft u vragen over het veiligheidsprogramma?

Lees hier meer over SBE en EVO

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: