• 05

Aldel als ‘virtuele batterij’

  • Flexibele productie levert stabiliteit op het net
  • 15MW variatie in belasting
  • Fabriek als batterij voor duurzame elektriciteit

 

Het aandeel zonne- en windenergie neemt sterk toe, dat zien we overal om ons heen. De hoeveelheid elektriciteit die zo wordt opgewekt is echter sterk afhankelijk van het weer.

Daarom is het bewaren van het evenwicht tussen opwek en verbruik van elektriciteit een grote uitdaging. Aluminium producent Aldel gaat hierbij helpen.

Het lijkt eenvoudig. Als er veel zon en wind is, neemt Aldel meer elektriciteit op. Is het bewolkt en windstil, dan gaat het energieverbruik omlaag. Aldel is een elektrische grootverbruiker. Bij volle productie  gebruikt Aldel net zoveel stroom als 640.000 huishoudens.

 

 

Door de productie van aluminium aan te passen en ovens flexibeler in te zetten compenseert Aldel als het ware de grote variatie in de opwek van elektriciteit uit wind en zon. De Aldel fabriek  werkt zo als een “virtuele batterij”.

Daarvoor moeten wel diverse elektrotechnische installaties worden omgebouwd. Het doel is de belasting van de fabriek continu met ca. 15 MegaWatt te kunnen variëren. In het uiterste geval kan Aldel de fabriek zelfs helemaal uitschakelen.

Aldel gaat dus hierdoor eigenlijk 2 producten maken: aluminium en netstabiliteit.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: