Holland Malt maakt mouterij Eemshaven emissievrij

De mouterij van Holland Malt in de Eemshaven draait vanaf 2024 volledig op groene stroom. Het wordt daarmee de eerste emissievrije moutfabriek ter wereld.

Eerder deze week presenteerde het bedrijf een uitgebreid plan hoe dit zal worden gerealiseerd. Aan de basis staat een nieuw, innovatief warmtesysteem waarmee restwarmte uit het droogproces wordt hergebruikt.

Mouten is een energie-intensief proces waar veel warmte voor nodig is. Dit wordt nu opgewekt met aardgas maar de komende jaren zal dit volledig elektrisch worden. Om deze stap te kunnen maken zal restwarmte uit het droogproces intensief worden hergebruikt. Nu verlaat deze warmte de schoorsteen maar met het nieuwe systeem wordt deze warmte weer op de juiste temperatuur gebracht. Dit levert een energiebesparing op van 67 procent.

De elektriciteit zal worden verkregen uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Verwacht wordt dat de totale CO2-besparing van Holland Malt even groot zal zijn als de jaarlijkse uitstoot van 14.000 Nederlandse huishoudens.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: