‘Grijp die kans’ – Campus Eemsregio start met leerwerktrajecten

De prachtige nieuwe campus in Appingedam is er een goed voorbeeld van: het onderwijs timmert aan de weg. Zo ook Ite Klaveringa, coördinator voor externe samenwerkingen bij VO Eemsregio. Via leerwerktrajecten wil hij samen met bedrijven de beste techneuten in de regio opleiden.

Inspireren voor techniek
Ite: “Er is een enorm tekort aan technisch personeel. Langs het chemiepark hangen al spandoeken met medewerkers gezocht en ook op school horen wij de verhalen dat bedrijven recruiters in dienst nemen om vacatures te vullen. Met alle ontwikkelingen die er zijn en de uitstroom op de arbeidsmarkt gaat het tekort alleen maar toenemen.”

Ite Klaveringa

“Binnen VO Eemsregio werken we er daarom hard aan om meer scholieren te laten kiezen voor techniek, want die keuze is nog steeds niet vanzelfsprekend. Dat doen we niet alleen. We werken hiervoor samen met SBE en bedrijven. Samen laten we ze de praktijk zien en inspireren we scholieren om te kiezen voor dit mooie vakgebied”, aldus een enthousiaste Ite. Hij is dan ook binnen VO Eemsregio het aanspreekpunt voor het bedrijfsleven als het gaat om werken en leren.

De beste techneuten in de regio
Maar ook voor de leerlingen die al voor techniek gekozen hebben, wil Klaveringa de samenwerking met bedrijven versterken: “We leren ze hier de theorie en vaardigheden die ze nodig hebben voor een technisch beroep. We zorgen er ook voor dat ze de juist skills hebben, zoals goed communiceren op de werkvloer en ondernemend zijn. Maar wat zo’n vak nou echt in de praktijk betekent en de kneepjes van het vak, dat leer je het beste op de werkvloer zelf. Door deze combinatie van theorie, technische vaardigheden, algemene skills én praktijkervaring te bieden, leiden we de beste techneuten van de regio op. Techneuten die uitstekend zijn voorbereid op hun werk of vervolgstudie.”

Hij vervolgt: “Stagelopen is daarom onmisbaar voor deze scholieren. Maar het is ook goed voor de bedrijven, want die krijgen daardoor straks meer én beter personeel. Voor een deel van de derdejaars vmbo-scholieren starten we op Campus VO Eemsregio daarom volgend jaar met een leerwerktraject. Het gaat om scholieren met de installatietechniek en bouw profielen.”

Leerwerktraject
Bij een leerwerktraject lopen deze leerlingen verschillende stages. Daarvoor zoekt de school bedrijven die willen meewerken.

Ite: “Als bedrijf doe je daar je voordeel mee! Je kunt testen of een stagiair goed bevalt. Zo ja, dan neem je ze na het vierde jaar veel makkelijker aan. Bedrijven die nu instappen, kunnen het traject ook samen met ons verder vormgeven. Je hebt dus direct invloed op wat zo’n scholier gaat leren. En je zorgt er natuurlijke mede voor dat hier de beste techneuten van school komen met de kennis, skills en ervaring die je als bedrijf nodig hebt. Dus grijp die kans!”

Wilt u meer weten? Of wilt u meewerken aan een leerwerktraject? Stuur een mail naar i.klaveringa@eemsdeltacollege.nl.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: