‘Gewoon doen, Go!’

Sinds eind November 2022 is Barbara Huneman directeur van de Industrietafel Noord-Nederland. Ze werkt daar aan de uitvoering van de door de tafel gemaakte plannen.

Aan de Industrietafel Noord-Nederland (INN) zitten industrie, energiebedrijven, overheid en milieuorganisaties in Noord-Nederland. Samen werken ze aan de verduurzaming van de industrie in het Noorden.

Barbara Huneman

Foto: Dagblad van het Noorden

Huneman: “Bij de start liep het INN al voor op de andere clusters. Er lag een industrie-agenda die de industrie hier zelf al had gemaakt, met daarin ook een doorkijkje naar de toekomstige energiebehoeftes. Vandaar dat de plannen hier vrij snel klaar waren. Maar vanuit de Rijksoverheid wordt er steeds meer van ons gevraagd, we moeten steeds meer en gedetailleerdere plannen aanleveren. Ik ben als directeur aangetrokken om ervoor te zorgen dat die plannen ook uitgevoerd kunnen gaan worden. We willen successen boeken en laten zien dat de industrie toffe dingen doet. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, maar met allemaal mensen die energie van elkaar krijgen. De juiste mensen op de juiste plek.”

Ze heeft in het verleden zowel gewerkt voor noordelijke overheden als voor de industrie. “Die ervaring bij zowel overheid als de industrie kan ik nu goed gebruiken. Ik kan mij goed verplaatsen in beide kanten en heb een Gronings hart. Mijn werk gaat vooral ook om verbinden. Die verbinding kunnen leggen, vind ik een van de leukste aspecten ervan. We werken aan het vergroten van vertrouwen. De lijntjes om iets gedaan te krijgen zijn dan korter”, aldus Huneman.

Ze vervolgt: “We hebben ontzettend veel uitdagingen: stikstof, hoge energieprijzen, verhoogde nettarieven, geen ‘level playing field’ binnen Europa, laat staan een antwoord op de concurrentie van Amerika. We kunnen de problemen blijven benoemen, maar dan zinkt de moed je soms wat in de schoenen. Laten we ieder probleem als concrete uitdaging zien. Soms moet je daarom gewoon doen, Go! Mensen in een kamer zetten en de vraag stellen: hoe lossen we het op? Vaak kan iets wel, maar zitten processen, cultuur of een ontbrekend mandaat in de weg. Dan moet iemand de nek durven uitsteken en moet de rest iets minder op de strepen gaan staan. En je moet op elkaar kunnen bouwen. Gelukkig ben ik gek op dit soort uitdagingen. En met name in de energietransitie zijn die uitdagingen ‘huge’.”

Huneman vindt het ook belangrijk om beter over de bühne te brengen wat de industrie in Noord-Nederland voor het land betekent: “Groningen zit op afstand en daarom moet je het verhaal nog harder en vaker vertellen. Alle lichten staan hier op groen, we kunnen gewoon aan de slag en we zijn aan de slag! Daarvoor hebben we wel anderen nodig, zoals de netbeheerders en Den Haag. Er zit namelijk nog wel een gat tussen de elektriciteitsbehoefte in onze plannen en de huidige planning voor aanvullende infrastructuur. En in Den Haag ontbreekt de liefde voor de industrie nog wel eens. Dat is niet goed voor het investeringsklimaat. In het Noorden zorgen we er onder andere voor dat het licht altijd aangaat thuis en maken we de grondstoffen voor de spullen die je dagelijks gebruikt: van je gezichtscrème en shampoo tot je telefoon en auto. Daar zijn we super trots op, maar het wordt vaak niet genoeg gewaardeerd. Het is ook de taak aan ons als industrie om dat verhaal beter te vertellen.”

Over Barbara Huneman
Huneman is geboren in de stad en woont er nu met haar man en twee kinderen na vele omzwervingen in binnen- en buitenland. Zo is ze opgegroeid in Amsterdam, was ze in het verleden duikinstructrice en heeft ze in Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland gewoond. Het gevoel om iets met haar hoofd te willen doen, bracht haar terug naar Nederland om te studeren. Na haar studie Energie- en Milieuwetenschappen heeft ze voor zichzelf, de gemeente Assen en uiteindelijk de provincie Groningen gewerkt. Daar haalde ze haar MBA, waarna ze bij Nobian (toen nog AkzoNobel) en vervolgens bij Royal Avebé als directeur Energie en Public Affairs aan de slag ging. Nu heeft ze haar eigen bedrijf. Naast haar huidige functie als directeur van het INN, is Huneman o.a. ook kwartiermaker van cluster Zes. Daarin zitten alle Nederlandse fabrieken in de periferie die niet onder een van de andere clusters vallen. Daarnaast is ze bestuursvoorzitter van de energiecoöperatie Grunneger Power.

Over de Industrietafel Noord-Nederland
De industrietafel bij de ontwikkeling van het klimaatakkoord is opgesplitst in vijf delen, een voor iedere grote cluster in Nederland. Ieder cluster heeft eigen uitdagingen om aan de klimaatopgave te voldoen. De industrie van Emmen tot en met de Eemshaven heeft, samen met overheden en milieuorganisaties, in de Industrietafel Noord-Nederland plannen gemaakt om te verduurzamen. Deze plannen gaan nu in uitvoering onder leiding van Barbara Huneman.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: