Chemiepark Delfzijl krijgt nieuwe demofabriek

AkzoNobel Specialty Chemicals zet samen met Photanol een demonstratiefabriek neer voor organische zuren in Delfzijl. Die zuren worden geproduceerd uit CO2 door geprogrammeerde bacteriën en met zonlicht als energiebron. Met de investering is een bedrag van €8 mln gemoeid. De bouw start in 2019 en duurt een jaar.   De organische zuren, zoals die door de Amsterdamse tien jaar oude start-up Photanol worden gemaakt, zijn ingrediënten in bio-afbreekbaar plastic PLA, in crèmes en shampoos en in monochloorazijnzuur (MCA) van AkzoNobel. Dat wordt onder meer gebruikt als verdikkingsmiddel in voedingsmiddelen, lichaamsverzorgingsproducten en wasmiddelen. Photanol maakt zijn product nu nog in een testinstallatie op het Amsterdam Science Park, en slechts maximaal 20 kilo per jaar.

Testinstallatie

Het organische zuur uit de te bouwen demofabriek in Delfzijl gaat naar Akzo’s MCA-fabriek, zodat dat product ‘duurzaam’ wordt. Het volume blijft nog beperkt, slechts 10.000 à 15.000 kilo. Het is een testinstallatie ‘om te bewijzen dat het product de goede kwaliteit heeft tegen een gunstige kostprijs in relatie tot het fossiele chemische grondstoffen’, zegt Photanol-directeur Véronique de Bruijn.

Gezien de huidige kostprijs van die fossiele grondstoffen zou Photanol een product kunnen leveren dat 10% à 20% goedkoper is, aldus De Bruijn. ‘Dat is nog CO2-kostenneutraal. Reken je met een prijs voor CO2-rechten bij fossiele productie dan wordt de businesscase nog gunstiger.’

Samenwerking sinds 2014

Akzo werkt al sinds 2014 samen met Photanol, dat een spin-out is van de Universiteit van Amsterdam en 14 werknemers telt. Op korte termijn groeit dat aantal uit tot twintig en nog meer, aldus De Bruijn. Het bedrijf verkoopt nog niets. ‘We draaien nog geen omzet dan die in termen van partnerfees en subsidie.’

De demonstratiefabriek moet de opmaat zijn naar een commerciële fabriek, waarvan de bouw gepland staat voor 2023. Die moet dan 20 à 30 miljoen kilo gaan produceren. Dat zou dan in een joint venture met Akzo zijn, aldus De Bruijn.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: