Bedrijven in de knel door perverse ontwikkelingen op energiemarkt

De prijzen van elektriciteit en aardgas bereikten de afgelopen week ongekende hoogtes. Vanaf het begin van dit jaar zijn de prijzen verviervoudigd, daarbij steeg ook de CO2-prijs tot recordhoogte.

Energie-intensieve bedrijven Aldel en ESD-SIC luiden de noodklok met een brief aan demissionair minister van EZK Stef Blok. Door een opeenstapeling van factoren is de energiemarkt op dit moment onderhevig aan hyperinflatie. Minder windenergie, lage temperaturen, lage gasvoorraden en uitgesteld onderhoud zorgen voor een extreem volatiel systeem.

Bedrijven, waar de kosten van gas en elektriciteit een groot deel van de kostprijs bepalen, verlagen of stoppen daarom hun productie. Dit heeft weer gevolgen voor de keten en is een risico voor de werkgelegenheid binnen deze sectoren.

In geheel Europa zijn de energieprijzen sterk gestegen, reden waarom in veel landen de overheid ingrijpt. Ook voor Nederland lijkt ingrijpen op de korte termijn daarom voor de hand te liggen. Daarbij onderstreept de huidige situatie ook vooral de noodzaak voor een snelle vergroting van het aanbod van duurzame elektriciteit door o.a. de ontwikkeling van wind op zee. Door het aanbod van meer duurzame energie blijven de prijzen in balans en kunnen bedrijven verder verduurzamen.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: