Avantium gaat samenwerken met Origin Materials

Avantium gaat samenwerken met het Amerikaans Origin Materials om de massaproductie van FDCA en PEF (een recyclebaar plantaardig kunststof) te versnellen.

Door de samenwerking komen de technologieplatforms van beide bedrijven samen. Hierdoor kan Origin Materials straks FDCA op grote schaal uit houtresten produceren. Origin Materials krijgt daarvoor van Avantium een licentie om een FDCA-fabriek te bouwen.

Ook is afgesproken dat Avantium het geproduceerde FDCA en PEF aan Origin Materials gaat verkopen. Avantium produceert beide stoffen nu nog in de proeffabriek in Geleen. Straks zal het afkomstig zijn uit de fabriek die nu nog in aanbouw is in Delfzijl, waar Avantium als eerste in de wereld FDCA zal produceren op commerciële schaal. FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF, een 100% plantaardig en volledig recyclebaar kunststofmateriaal. Het kan worden gebruikt in bijvoorbeeld flessen, verpakkingen, en textiel. Avantium kreeg hiervoor in 2021 de Groene Groninger uitgereikt.

Op de website van Chemie Park Delfzijl geeft Tom van Aken, Chief Executive Officer bij Avantium, aan verheugd te zijn over het partnerschap: “De technologieën van beide ondernemingen vullen elkaar in hoge mate aan en zullen ook het gebruik van niet-eetbare, hernieuwbare grondstoffen voor de productie van FDCA en PEF mogelijk maken. We kijken ernaar uit om samen te werken aan onze gezamenlijke ambitie om de wereld over te laten schakelen op grootschalige duurzame materialen gemaakt van niet-fossiele grondstoffen.”

Eerder ondertekende Avantium al afnameovereenkomsten met Carlsberg, LVMH, AmBev en Henkel.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: