De verwachting is dat de Circtec-fabriek in Delfzijl direct na de zomer van 2025 gaat opstarten. De route daar naartoe was lang. Paul Compagne, Plant Director bij Circtec in Delfzijl: “Veel problemen zijn landelijk of internationaal. Die kunnen we in de regio niet oplossen. Wel kunnen we in onze eigen regio sneller schakelen en creatiever zijn.”
Dit artikel maakt onderdeel uit van de verhalenreeks over de nieuwe Industrie Agenda (zie de toelichting onder het artikel).
De bouw van de Flagship fabriek van Circtec in Delfzijl vordert gestaag. Op de bouwlocatie zijn de frames van de gebouwen waarin de reactoren komen te staan al zichtbaar. En ook de opslagplaatsen voor de bandensnippers staan al fier overeind. Paul Compagne, Plant Director bij Circtec Delfzijl, is er verantwoordelijk voor dat er straks een draaiende en bemenste fabriek staat, waar afgedankte autobanden via pyrolyse en nieuwe opwaarderingsprocessen omgezet worden in hernieuwbare transportbrandstoffen, circulaire chemicaliën en recovered carbon black.
Compagne: “De planning is dat fase 1 in september operationeel is. In januari 2026 vindt dan de grote opening plaats!” In de eerste fase van de fabriek worden ongeveer 25% van de 28 pyrolysereactoren geïnstalleerd. In de tweede fase, voorzien voor 2027-2028, gaan de resterende reactoren van start. Wanneer de fabriek volledig operationeel is, zal deze circa 180.000 ton versnipperde autobanden verwerken tot nieuwe grond- en brandstoffen, wat overeenkomt met ongeveer 6% van het totale Europese aanbod. De CO2-reductie van dit project die daarmee gepaard gaat, komt overeen met 3% van de uitstoot van de totale chemische sector in Nederland.
Financiering
Begin 2023 hoopte Compagne nog dat de fabriek in 2024 operationeel zou zijn.. Compagne: “De milieuvergunning was medio 2022, na een toch wel erg ingewikkeld proces, eindelijk rond. De bouwvergunningaanvraag verliep daarna gelukkig erg vlot.
De bouwafdeling van de Omgevingsdienst verdient daarvoor echt een pluim. Maar ook het financieringsproces nam meer tijd in beslag dan verwacht. Maar AP Møller Holding en NOVO Holdings, twee gerenommeerde Deense investeringsfondsen, hebben besloten om € 75 miljoen te investeren in de bouw van de nieuwe fabriek. Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekte Circtec eerder al een subsidie via het DEI+-programma (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie) aangevuld met twee regionale subsidies (RIG/JTF).”
Werving
In november van vorig jaar is Circtec begonnen met een grote wervingscampagne met vijftig vacatures van mbo tot universitair geschoold personeel. Uiteindelijk verwacht het bedrijf in 2028 zo’n 135 man in dienst te hebben. Compagne: “De werknemers die in de eerste fase van de fabriek aan de slag gaan, hebben een grote pre als ze over voldoende ervaring beschikken. We kunnen het ons niet zo goed veroorloven om met onervaren mensen een nieuwe fabriek op te starten. De operators worden vervolgens voor onze specifieke processen door onszelf nog bijgeschoold. Gelukkig hebben wij al een pilot plant in Polen, waar ze daarvoor in ploegen naartoe gaan. Anders hadden we er een simulator voor moeten bouwen. Voor de tweede fase van de fabriek komen pas afgestudeerden wel in aanmerking, die dan ook bij de reactoren uit fase 1 de nodige ervaring op kunnen doen. Voor de industrie is het dan erg prettig als het opleidingenpallet goed is afgestemd tussen de opleidingsinstituten en de behoeften van het bedrijfsleven.”
Elektriciteit
In de nieuwe industrieagenda wordt gewerkt aan verschillende pijlers, bijvoorbeeld aan betaalbare duurzame energie en aan het verbeteren van het vestigingsklimaat. Compagne: “Als ik het voor het zeggen had, dan zou er voor de broodnodige back up en basislast allereerst meer kernenergie productie (bv SMR’s) gebouwd moeten worden, want met zonne- en windenergie gaan we het niet redden en in Nederland willen we van kolen- en gascentrales af. Wel tijdelijk, tot we eindelijk over kunnen stappen op grootschalig duurzaam geproduceerde energie. En we zouden de problemen rondom de elektriciteitsproductie en -distributie in Nederland op dezelfde wijze oplossen zoals we ook hebben gedaan in de Eemshaven met de LNG Terminal. We hebben dit soort processen voor wat betreft vergunningverlening en inspraak in Nederland veel te ingewikkeld gemaakt. Daardoor duurt het veel te lang en is het erg moeilijk om dingen van de grond te krijgen.”
Wat kunnen we wel
Hij vervolgt: “Maar ik heb het niet voor het zeggen en het soort problemen als het landelijke elektriciteitstekort gaan we niet in de regio oplossen. We moeten daarom goed kijken naar wat we wel samen op kunnen pakken. Als de ene fabriek bijvoorbeeld capaciteit over heeft, kan de ander daar wellicht, al is het misschien maar tijdelijk, gebruik van maken.”
Het regelen van voldoende elektriciteit en de juiste proceswatervoorzieningen bleek voor de vestiging van Circtec een behoorlijke uitdaging. Samenwerking met regionale partners heeft ervoor gezorgd dat deze voorzieningen toch op tijd beschikbaar kwamen. Dit benadrukt het belang van proactieve samenwerking tussen bedrijven en regionale instanties bij het realiseren van grootschalige industriële projecten.
“We gaan hier aan de slag om de productieprocessen die in Polen zijn ontwikkeld, zo efficiënt mogelijk te maken. Daarover zijn we al in gesprek met verschillende partijen. Qua innovatie zal Polen verder gaan met het testen van mogelijk andere grondstoffen die zich lenen voor een conversie met het ontwikkelde pyrolyse proces. Een verdere uitrol van ons concept ligt voor de hand, want er zijn oude autobanden genoeg!”
Over de Industrie Agenda
Op 3 juni bestaat SBE 50 jaar. Dit moment grijpen we niet aan om terug te blikken, maar om vooruit te kijken. Samen met leden, overheden en kennisinstellingen werken we aan een nieuwe Industrie Agenda. Deze bouwt voort op de succesvolle versie uit 2017 waarmee SBE de route wees naar klimaatneutraal produceren in de Eemsregio.
De nieuwe Industrie Agenda gaat verder: met de agenda slaat SBE een brug tussen de economische en sociale opgaven in de regio. Betaalbare energie en een goed vestigingsklimaat in een omgeving waarin het goed leven is en er voldoende mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen.
De agenda wordt een oproep tot actie. Een uitnodiging om samen te werken aan brede welvaart in de regio. Ons doel is duidelijk: een aantrekkelijk en toekomstbestendig Noord-Groningen. En dat lukt alleen als we samenwerken.