330 miljoen voor verduurzaming industrie

Vanaf september kunnen industriële bedrijven die nu nog veel aardgas gebruiken subsidie aanvragen om hun plannen voor de overstap naar duurzame energiebronnen mogelijk te maken. Het geld komt uit het Europese Just Transition Fund (JTF).

De 330 miljoen uit het JTF is ter compensatie van het mogelijk verlies van werkgelegenheid door het stoppen van de gaswinning in onze provincie. Ook moet het de industrie helpen om de omslag van aardgas naar duurzame energie te maken.

Het miljoenenbedrag is het eerste deel dat uit Europa beschikbaar komt. Verwacht wordt dat er vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) nog 108 miljoen euro aan subsidie zal volgen.

Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal en ondersteunt regio’s die zwaar getroffen worden door de energietransitie. Het Noorden is de grootste van de regio’s in Nederland die aanspraak doet op het fonds. De andere vijf regio’s (IJmond, Groot-Rijnmond, Zeeland, West-Noord-Brabant en Zuid-Limburg) krijgen elk 58,5 miljoen euro. Het Rijk dient alle JTF-plannen op 22 maart in bij de Europese Commissie.

Verwacht wordt dat in september de eerste aanvragen kunnen worden ingediend. De subsidieverlening zal worden gedaan door Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: