Vervoer fundatiepalen windturbines over land in Eemshaven

De komende maanden vindt een enorme vervoersoperatie plaats in de Eemshaven. In totaal 107 monopiles worden over de weg van de Beatrixhaven naar de Julianahaven vervoerd. Deze enorme fundatiepalen voor windturbines zijn bedoeld voor de windparken Hollandse Kust Noord, Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3.

De 24 fundatiepalen en de bijbehorende verbindingsstukken voor het Duitse windpark Gode Wind 3 zijn al afgeleverd op het opslagterrein van BOW aan de Beatrixhaven. Van daaruit worden de palen over land naar de Wagenborg Terminal vervoerd om ze in de Julianahaven te kunnen laden aan boord van het kraanschip Les Alizés.

Naast het verbreden van verschillende bochten en weggedeelten in de Eemshaven, worden speciale meerwielenvoertuigen (SPMT’s) gebruikt voor het vervoer. De eerste paal – met een lengte van 100 meter lang, een breedte van 9,5 meter breed en een gewicht van 1.500 ton – is al in de Julianahaven aangekomen. In totaal nam die rit 5,5 uur in beslag.

Het vervoer gebeurt vooral ’s nachts tussen zes uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. Er kunnen dan wegen afgesloten zijn. Waar nodig begeleiden verkeersregelaars en hulpdiensten de transporten. De werkzaamheden duren nog het hele jaar.

(foto: Groningen Seaports – Eemshavenonline.nl)

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: