RWE zoekt afnemers voor groene waterstof uit Eemshaven

27 juni 2024 – RWE heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de afname van groene waterstof die het bedrijf wil gaan produceren met de toekomstige elektrolyser Eemshydrogen in Eemshaven. Een investeringsbesluit voor de Eemshydrogen volgt later dit jaar.

Geïnteresseerde partijen moeten zich vóór 1 juli melden bij RWE. Vervolgens hebben zij tot 17 augustus de tijd om een bod uit te brengen. RWE zal de ontvangen biedingen beoordelen en commerciële besprekingen starten.

RWE wil Eemshydrogen bouwen bij de Eemshavencentrale, waarbij de elektriciteit wordt opgewekt door het RWE windpark Westereems. Met de 55 turbines van Westereems kan de elektrolyser maximaal 900 kg groene waterstof per uur produceren.

De bouw van de elektrolyser past in de plannen om van de Eemshaven een energiehub te maken. Marinus Tabak, COO van RWE Generation SE, vertelde daarover in augustus van 2023 aan SBE: “We verwachten dat Nederland straks een aantal grote energiehubs krijgt. Hubs waar al die verschillende technieken samenkomen. Daar zit straks de industrie en begint het transport van energie. En dat moet zo effectief en efficiënt mogelijk. We willen bij RWE van de Eemshaven zo’n geïntegreerde groene energiehub maken.”

Volgens Lijs Groenendaal, directeur waterstofontwikkeling van RWE in Nederland, is de peiling van belangstelling “een spannende volgende stap” in de realisatie van het project. RWE wil in totaal 2 GW aan elektrolysecapaciteit realiseren tegen 2030. Het bedrijf kreeg al een OWE-subsidie van 124,9 miljoen euro voor dit project.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: