OWE-Subsidie voor groene waterstofprojecten in Eemshaven en Delfzijl

2 mei 2024 – In de eerste ronde van de OWE-subsidieregeling voor de productie van groene waterstof is 250 miljoen euro toegekend. Het merendeel hiervan daalt neer in Groningen. Van de zeven projecten die OWE-subsidie ontvangen, zitten er drie in de provincie Groningen. In de Eemsregio gaat het om RWE’s Eemshydrogen en in Delfzijl om de groene waterstoffabriek van VoltH2.

Met de Subsidieregeling Opschaling Volledig Hernieuwbare Waterstofproductie via Elektrolyse (OWE) vergoedt het Rijk de onrendabele top bij de realisatie van groene waterstof. In de eerste subsidieronde van de OWE is in totaal nu een subsidie toegekend voor de realisatie van 101 megawatt, zo meldt de Rijksoverheid. 91 megawatt wordt in de provincie Groningen gerealiseerd.

In de eerste biedingsronde voor deze subsidie heeft RWE voor het Eemshydrogenproject het hoogste bedrag toegekend gekregen, namelijk 124,9 miljoen euro, zo meldt Duurzaam-ondernemen.nl op haar website. In dit project wordt een 50 megawatt elektrolyser in de Eemshaven gebouwd voor de productie van groene waterstof. Ook VoltH2 wil een elektrolyser van 50 megawatt bouwen in Delfzijl. Beide willen hiervoor groene windenergie inzetten.

De Eemshydrogenfabriek moet in 2027 in productie gaan. Eind 2024 neemt RWE hiervoor de definitieve financiële investeringsbeslissing (FID). Daarvoor moeten nog wel aansluitingen op de benodigde infrastructuur, zoals de nationale waterstof backbone, worden gerealiseerd. De milieu- en bouwvergunningen zijn al wel rond. Het project Eemshydrogen maakt onderdeel uit van de wereldwijde investeringsstrategie van RWE voor de verduurzaming van het bedrijf. Ook in de Eemshaven past RWE deze strategie toe.

Marinus Tabak, COO RWE Generation en Country Chair RWE Nederland zegt hierover op LinkedIn: “Dit geweldige nieuws markeert een cruciale stap in het project, waarbij de financiering essentieel is om het project economisch levensvatbaar te maken en de waterstofmarkt zowel in de provincie Groningen als daarbuiten grootschalig op gang te brengen. Door schone waterstof te leveren, onder andere aan de chemische fabrieken in Delfzijl, zal Eemshydrogen een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de CO₂-uitstoot van industriële bedrijven in de regio.”

Ook VoltH2 is blij met de toekenning, zegt het bedrijf op LinkedIn: “Het belang van deze regeling overtreft […] onze eigen fabriek. Met deze subsidie wil de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het kostenverschil tussen hernieuwbare en fossiele waterstof dichten, de markt voor groene waterstof opstarten, stimuleren en op grotere schaal laten werken, in het hele land. Enkel met voldoende productiecapaciteit én werkende waterstoffabrieken zal Nederland erin slagen om zijn klimaatambities voor 2030 te realiseren. VoltH2 zal bijdragen tot de reductie van de CO2-uitstoot in de Groningse industrie door de groene waterstof o.m. te leveren aan de Samenwerkende Bedrijven Eemsregio en Industriecluster Oost-Groningen.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: