Geef onze bedrijven ruimte om te vergroenen!

Met deze oproep hebben de ondernemingsraden van DOW, EEW, OCI, PPG en andere grote industriële bedrijven een brandbrief gestuurd naar het kabinet. Aanleiding is de aangekondigde verhoging van de energiebelasting in de nieuwe klimaatplannen.

Minister Jetten heeft in de nieuwe Klimaatplannen aangekondigd de belasting drastisch te willen verhogen voor bedrijven die voor 2030 de CO2-uistoot niet met 55% hebben verminderd. Een onmogelijke opgave voor veel bedrijven. Niet omdat er geen wil is om te verduurzamen, maar omdat het simpelweg ontbreekt aan een alternatief.

“Tijdens de wedstrijd worden de spelregels veranderd. Het kabinet overweegt onder meer de belasting op energie voor de industrie ingrijpend te verhogen. Dit zet nieuwe duurzame investeringen en businessplannen in onze regio’s onder druk, want je kunt je euro maar één keer uitgeven als concern”, schrijven de raden in de brief. Ze vervolgen: “We hebben in veel gevallen nog geen alternatief, doordat elektriciteitsnetten nog niet versterkt zijn en de nieuwe infrastructuur van de toekomst ontbreekt. Daarmee verwordt dit tot een lastenverzwaring die ons op 3-0 achterstand zet, terwijl we vooruit willen!”

De brief sluit aan in de rij met brandbrieven die eerder al naar het kabinet zijn gestuurd naar aanleiding van de klimaatplannen. Zo stuurde Provincie Groningen al een brief met dezelfde boodschap: “Door de nieuwe klimaatplannen zullen vergroeningsplannen juist op de plank blijven liggen”.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: