Eerste paal in de grond voor fabriek Circtec

17 mei 2024 – Vandaag heeft Circtec de eerste paal geslagen van de nieuwe fabriek in Delfzijl. In de fabriek gaat Circtec van afgedankte autobanden via pyrolyse hernieuwbare transportbrandstoffen, circulaire chemicaliën en carbon black maken.

De techniek is in twee demonstratiefabrieken in Polen en Duitsland de afgelopen jaren geoptimaliseerd. Circtec heeft 70 miljoen euro geïnvesteerd in het ontwikkelen ervan.

Met het slaan van de eerste paal is de bouw van de eerste commerciële fabriek nu van start gegaan. In twee fasen worden in Delfzijl 28 reactoren gebouwd. Die gaan uiteindelijk zo’n 180.000 ton aan versnipperde autobanden verwerken. Deze worden nu nog verscheept of als brandstof gebruikt. De eerste fase moet in 2025 klaar zijn.

Paul Compagne is Plant Director bij Circtec: “Onze fabriek zal een aanzienlijk aantal banen creëren en de bijdrage in de circulaire economie fors vergroten. Ook zorgt de nieuwe fabriek voor een besparing van bijna 230 duizend ton CO2-uitstoot per jaar. Dit is ongeveer 3-5% van de totale uitstoot van de chemische sector in Nederland.”

De eerste contracten voor het afnemen van de producten van de fabriek zijn al getekend. Birla Carbon gaat Carbon Black afnemen. En BP gaat 60.000 ton HUPATM hernieuwbare scheepsbrandstof en tot 15.000 ton petrochemische grondstof voor circulaire nafta per jaar afnemen voor een periode van acht jaar.

Frans Alting, directeur van SBE: “ Het is fantastisch om eindelijk die eerste schep de grond in te zien gaan. Belangrijk voor de regio en het klimaat. Fantastisch ook omdat dit het eindpunt markeert van een behoorlijk lang proces van voorbereiding met enorm veel knelpunten. We moeten echt kijken en leren hoe we voor de toekomst kunnen versnellen. “

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: