Bioplastic fabriek Avantium in oktober operationeel

26 juni 2024 – Op 22 oktober gaat de fabriek van Avantium in werking. In de fabriek produceert het bedrijf straks bioplastics uit plantaardige suikers.

Door gestegen bouwkosten liep de bouw van de fabriek vertraging op. De datum voor de start van de productie is nu vastgesteld op 22 oktober, zo meldt het Dagblad van het Noorden. In de fabriek naast Chemie Park Delfzijl wil Avantium de productie opvoeren naar 5 kiloton FDCA. Met FDCA kan plantaardig en recyclebaar PEF worden gemaakt, wat het fossiele PET kan vervangen.

Avantium ontving in 2021 de Groene Groninger omdat het bedrijf voorloper is op het gebied van de circulaire economie. “Avantium is een klein bedrijf met grote ambities. Maar het zijn ambities die we waarmaken. We praten er niet alleen over, we doen het ook. We zijn, zeg maar, pragmatische idealisten. En dat idealisme koppelen we aan hele sterke business development”, vertelt Johan Warta, operations manager van de fabriek in aanbouw, die de onderscheiding namens het bedrijf in 2021 in ontvangst nam.

Klanten zijn er al. De Deense bierproducent Carlsberg en drankenfabrikant Refresco willen PEF op basis van het FDCA van Avantium afnemen. En ook Albert Heijn gaat samenwerken met Avantium via Refresco om een vruchtensapfles van PEF te produceren.

De technologie om FDCA van plantaardige suikers te maken, werd bewezen in de proeffabriek van Avantium in Geleen. Als ook de fabriek succesvol op grote schaal kan produceren, kan Avantium de technologie zelf verkopen aan bedrijven die PEF produceren.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: