Bio Energy Netherlands wil groengasfabriek bouwen in Delfzijl

De fabriek, die Biofuel Groningen gaat heten, zal 45 miljoen kuub groen gas uit niet-recyclebaar afvalhout produceren. Ter vergelijking, vorig jaar werd in Nederland in totaal 250 miljoen kuub groen gas geproduceerd.

Met het bouwen van de fabriek is een investering van 300 miljoen euro gemoeid. In de fabriek komen in totaal 16 vergassingsinstallaties. De vergunningen en de SDE-subsidie zijn inmiddels rond. Begin 2024 wordt gestart met de ontwerpfase.
Het Amsterdamse Bio Energy Netherlands gaat daarmee de vierde fabriek voor groen gas in Delfzijl bouwen. DBG Energy had in september de vergunningen al rond voor haar biogasfabriek. SCW wil de eigen methode van superkritisch watervergassen, waarvoor in Alkmaar een proeffabriek staat, in Delfzijl verder opschalen. Tot slot wil Eemsgas (een joint-venture van Perpetual Next en Gasunie) ook een vergassingsinstallatie bouwen die van houtige reststromen onder meer groen gas gaat maken.

Deze bedrijven springen in het verwachte toekomstig gat voor groen gas. Het Rijk wil namelijk dat het aardgas de komende jaren wordt bijgemengd met groen gas. In totaal gaat het in 2030 om 20% van het gas in de leidingen, goed voor 2 miljard kuub groen gas per jaar, een verachtvoudiging van het aanbod van vorig jaar.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: