Vergunning afgegeven voor bouw mega-batterij Tomorrow Energy in Eemshaven

23 februari 2024 – De gemeente Het Hogeland heeft het Eindhovens bedrijf Tomorrow Energy een vergunning verleend voor de bouw van een 180 megawatt-batterij in de Eemshaven.

De batterij met de naam ‘Holland Battery 1’ zal in 2027 in bedrijf gaan, zo meldt Dagblad van het Noorden. De Eemshaven als locatie was geen toeval volgens directeur Hakkan Yildirim van Tomorrow Energy: “Als de energiehub van Nederland, met een derde van de nationale energievoorziening, is Eemshaven de ideale plek voor Tomorrow Energy’s grootste opslagproject. We zijn ontzettend trots en dankbaar voor deze kans om hier een significant project te bouwen”.

De batterij gaat een bijdrage leveren aan het opvangen van pieken en dalen in de stroomvoorziening, die een logisch gevolg zijn van de productie van zon- en windenergie. Daarvoor wordt de Holland Battery 1 direct aangesloten op het hoogspanningsstation in de Eemshaven. Het bedrijf verwacht daarnaast ook energiebedrijven als klanten en gaat handelen in stroom.

Het wordt de derde batterij in Noord-Groningen. RWE is in de Eemshaven al bezig met de bouw van een batterij van 35 megawatt en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur. En GIGA Storage bouwt in Delfzijl op het oude terrein van DAMCO Aluminium Delfzijl momenteel een batterij met een vermogen van 300 megawatt en een capaciteit van 1.200 megawattuur. De Holland Battery 1 krijgt een vermogen van 180 megawatt en een capaciteit van 360 megawattuur.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: