TKF-fabriek in Eemshaven produceert eerste geleiders

13 maart 2024 – De nieuwe Subsea kabelfabriek van TKF (Twentse Kabelfabriek) in Eemshaven heeft voor het eerst, en met succes, geleiders geproduceerd.

Het gaat volgens TKF om een kabel met drie stroomkernen, een gelaste aluminium afscherming en een buitenmantel van Polyetheen.

Met de fabriek sorteert TKF voor op de ondersteuning van de elektrificatie. De fabriek vergroot de productiecapaciteit van het bedrijf. Het bedrijf richt zich daarbij in het bijzonder op de productie van inter-array zeekabels.

Deze kabels zijn nodig om windturbines op zee onderling met elkaar te verbinden. Door de locatie van de fabriek kan TKF goed inspelen op de toenemende vraag naar deze kabels. De fabriek kan 1200 kilometer zeekabel per jaar produceren en levert straks zo’n 100 tot 150 arbeidsplaatsen op.

De keuze voor de Eemshaven is strategisch. In de Eemshaven is voldoende elektriciteit aanwezig en zijn er geen beperkingen door stikstof. Ook ligt de landingskade in de Beatrixhaven zo dicht mogelijk aan open zee. Dat biedt volgens het bedrijf veel voordelen voor de productie en distributie van de inter-array zeekabels. De haven is ook een belangrijk knooppunt voor de aanleg en het onderhoud van windparken op zee.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: