PDED in 15 jaar gegroeid tot professionele regionale dienstverlener

PDED bestaat in februari 15 jaar. In die tijd is de organisatie doorgegroeid tot een volwassen facilitair dienstverlener en de ontzorger van het Chemie Park. Achter de schermen blijft maatschappelijk ondernemen voor de stichting van belang.

PDED staat voor Parkdiensten Eemsregio en is gevestigd in Farmsum. De stichting is opgericht toen er 15 jaar geleden op het Chemie Park gereorganiseerd werd. “Vakbonden en AkzoNobel zochten een zinvolle plek voor werknemers waarvoor geen nieuwe functie gevonden kon worden. Door de oprichting van de stichting PDED konden zij hier aan het werk. Bijna al die medewerkers zijn inmiddels doorgestroomd of met pensioen. We hebben daarmee onze oorspronkelijke doelstelling gehaald”, aldus Brandsma.

De vraag naar de diensten van PDED bleef bestaan. De organisatie professionaliseerde en groeide door. Er zijn nu ruim 25 werknemers aan het werk. Het bedrijf is tegenwoordig de ontzorger van het Chemie Park Delfzijl en de omliggende industrie. Het dienstenpakket bestaat uit diverse facilitaire diensten waaronder: terreinonderhoud, timmerwerkzaamheden, flexibele arbeid, (onderhoud) bedrijfsfietsen en diverse hand- en spandiensten.

Brandsma: “De kwaliteit van onze diensten is hoog. We hebben tegenwoordig veel verschillende disciplines onder ons dak, allemaal vakmensen. Een aantal van hen zijn echte schapen met vijf poten. Daardoor zijn we zeer flexibel, creatief en kunnen we snel reageren. En dat altijd met veiligheid op nummer één. Dat is voor ons en onze klanten erg belangrijk. Onze klanten zelf zijn vaak op en top gespecialiseerd in hun eigen bedrijfsvoering. Wij kunnen dan het flexibele verlengstuk zijn van deze bedrijven, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Tjibbe Brandsma van PDED

Tjibbe Brandsma van PDED

Brandsma vervolgt: “Veel van dat werk is incidenteel. Dat we snel kunnen reageren, is voor onze klanten erg belangrijk. Vanochtend was er een deur losgewaaid en liet een dakplaat los. Wij zorgen ervoor dat dat vlug weer in orde komt. En als we iets zelf niet kunnen oplossen, dan hebben we nog een heel netwerk met specialisten om ons heen waar we op kunnen terugvallen. Zo houdt de opdrachtgever één aanspreekpunt en kan dezen er op vertrouwen dat het goed komt”.

Daarnaast zit het sociaal en maatschappelijk ondernemen nog steeds in de genen van PDED. “PDED is een stichting zonder winstoogmerk. We zijn financieel onafhankelijk en gezond. De bescheiden winst die we maken wenden we aan om PDED verder te verduurzamen en besteden we aan de begeleiding en ontwikkeling van onze mensen. Wij zijn onze opdrachtgevers dan ook dankbaar dat we, mede dankzij de opdrachten die we hebben gekregen, dit al 15 jaar mogen doen”, geeft Brandsma aan.

De bijna 40-jarige Brandsma zelf woont in Slochteren met zijn vrouw en dochter Merel. Omdat het een platte organisatie is, houdt Brandsma zich binnen PDED direct bezig met alle aspecten van de bedrijfsvoering. Verduurzaming van de bedrijfsvoering vindt hij belangrijk. Brandsma: “Een goed milieubeleid past bij onze doelstelling en certificering. Al onze shuttlebusjes waren al elektrisch en sinds kort hebben we ook een elektrische werkbus. We zijn daarnaast bezig met het verduurzamen van onze huisvesting en ook in ons werk zelf nemen we stappen om te verduurzamen. Zo zijn we bezig met een pilot om op een nog milieuvriendelijkere manier onkruid in grindbakken te bestrijden. Ook kijken we naar een meer duurzame inzet van onze mensen”, vertelt Brandsma.

Ook weten enkele bedrijven in de Eemshaven PDED al te vinden “Wij zien daar, naast de ontwikkelingen in het Oosterhorngebied, kansen voor verdere groei. De bedrijven daar hebben dezelfde vragen als onze huidige klanten in Delfzijl. Denk bijvoorbeeld aan vervoer van mensen, dat in de Eemhaven echt een issue is door het gebrekkige openbaar vervoer. En ook op de sites kunnen wij bedrijven ondersteunen met hun vragen. Google ondersteunen wij bijvoorbeeld al met het onderhoud van bedrijfsfietsen”, sluit Brandsma af.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: