Noordgastransport bestaat 50 jaar

Noordgastransport vierde onlangs haar gouden jubileum. De afgelopen 50 jaar heeft Noordgastransport in de Emmapolder bij Uithuizen honderden miljarden kubieke meters aardgas uit de Noordzee aan wal gebracht. Het bedrijf ziet een nieuwe toekomst in waterstof.

Het gas komt van 40 tot 50 productieplatforms op de Noordzee en wordt door het bedrijf via een pijpleiding van 470 kilometer naar de Emmapolder in Uithuizen getransporteerd om vervolgens het landelijke gasnetwerk van Gasunie in te gaan.

De locatie in de Emmapolder was niet voorzien. Zo vertelt het bedrijf eerder dit jaar in het Dagblad van het Noorden. Het gas kwam in eerste instantie uit een veld voor de kust van Den Helder. Nederland wilde het niet en dus werd een leiding naar Duitsland aangelegd. Toen de bouw van het transportnetwerk tot boven Schiermonnikoog gevorderd was, maakte de Nederlandse regering een ommekeer. Het gas mocht toch in Nederland aanlanden. Daarom werd besloten om de rest van de leiding naar de Emmapolder aan te leggen. Deze eerst leiding van in totaal 178 kilometer is later vertakt, waardoor het bedrijf nu 470 kilometer aan leidingen beheert.

Nu Nederland langzaam aardgasloos wordt, ziet het Noordgastransport een nieuwe toekomst in het transport van groene waterstof van zee naar land. Het toeval wil dat het leidingwerk van NGT daarvoor volgens het bedrijf al op de goede plaats ligt. Als tussenoplossing wil het bedrijf waterstof bij gaan mengen bij het gas. Daardoor kan al worden getest met de productie van de waterstof op zee zelf. Later kan het netwerk volledig over op waterstof en ziet het bedrijf ook kansen in opslag van de groene waterstof in oude gasvelden in de zeebodem. Als waterstofplan onhaalbaar blijkt, dan kan nog worden uitgeweken naar het gebruik van het netwerk voor het transport van afgevangen CO2.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: