Vijf jaar Groene Groninger

Maak kennis met de jury van de Groene Groninger

In aanloop naar het vijfjarig lustrum van de Groene Groninger, kijken we de komende weken terug en vooruit. Natuurlijk mag de jury daarbij niet ontbreken. Hoe kijken Nienke Homan, Johan Visser, Edward Groen en Frans Alting naar de vergroening van Noord-Groningen?

Wereldwijd moeten we de transitie maken naar een circulaire economie. Dat thema staat centraal bij de onderscheiding. Edward Groen van Teijin Aramid en jurylid voor de Groene Groninger: “Je ziet dat we deze ambitie in Noord-Nederland ook echt ondersteunen en doen. Er zijn hier veel kansen om voorloper te zijn. Je vindt hier een combinatie van een al bestaande industriesector, een grote agrosector en een agrarisch achterland, zeehavens, onderwijs op alle niveaus en een overheid die dichtbij is. En die partijen werken hier allemaal samen, zoals aan de industrietafel. Het kan hier en het gebeurt hier!”

Johan Visser, jurylid van de Groene Groninger en werkzaam bij Nobian vult aan: “We vonden dat er in de regio heel veel prachtige ontwikkelingen op dit gebied zijn. We wilden de uniekheid van dit gebied benadrukken en laten zien wat hier allemaal al gebeurt. We wilden laten zien welke talenten er in de provincie zijn. Dat is goed voor die talenten, voor onszelf, voor de regio en voor de provinciale trots.”

Visser vervolgt: “Zo ontstond in 2016 het idee om personen en organisaties te onderscheiden die veel betekenen voor de vergroening: de Groene Groninger. Heel toevallig stuitten we ook op de Groenling als symbool voor de onderscheiding. Een heel eigenwijs vogeltje, met een prachtige gouden vleugelrand. Hij fluit niet veel, maar wel met een heel authentiek geluid. En hij wordt ook wel de Groeninger of Groninger genoemd met de latijnse naam Chloris Chloris. Hoe toepasselijk wil je het hebben!”

Nienke Homan is voorzitter van de jury. Zij is voormalig gedeputeerde en sinds mei voorzitter van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie, de VNCI. “We laten met de onderscheiding zien dat een energie- en grondstoffentransitie wel kan. Daar heb je wel doorzettingsvermogen voor nodig. Je moet kansen zien, enthousiasmeren, een teamplayer zijn. Je moet verschillende achtergronden bij elkaar weten te brengen. Kortom: Groene Groninger word je niet zomaar. We selecteren die personen en organisaties die niet voor een gat te vangen zijn, die hun nek uitsteken én anderen inspireren.”

Jurylid en directeur van SBE, de initiatiefnemer van de Groene Groninger, sluit af: “Het is mooi om te zien dat een idee dat heel spontaan ontstaan is bij een brainstorm voor een presentatie, nu uitgegroeid is tot een vaste waarde in de regio. Ondertussen gaan we het vijfde jaar in en zijn we aan het kijken hoe we het nog verder kunnen uitbouwen.”

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: