Linde en Equinor gaan onder naam H2M Eemshaven blauwe waterstof produceren

Linde en Equinor willen onder de naam H2M Eemshaven vanaf 2028 blauwe waterstof gaan produceren voor de waterstofbackbone. Linde gaat de bouw van de installatie, de productie en CO₂-afvang op zich nemen. Het transport en de opslag van de CO₂ neemt Equinor voor zijn rekening.

Bij de productie van blauwe waterstof wordt de geproduceerde CO₂ afgevangen en opgeslagen of hergebruikt. Het project maakt volgens de website van Energeia onderdeel uit van de strategie van Equinor om in drie tot vijf belangrijke Europese industriële clusters in 2035 waterstof te gaan produceren.

De kennis en ervaring van Linde en Equinor komen straks samen in H2M Eemshaven. Linde heeft ervaring met de productie van waterstof en de afvang van CO₂. Het bedrijf is volgens de eigen website wereldmarktleider in industriële gassen zoals zuurstof, stikstof en waterstof en biedt ook technische gasoplossingen. Equinor brengt de ervaring met de opslag van CO₂ in oude, Noorse gasvelden onder de Noordzee met zich mee. Equinor is de belangrijkste exploitant is van de olie- en gasreserves van Noorwegen en voor tweederde in handen van de Noorse staat.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: