• 15

Duurzame vezels van Teijin Aramid

  • Chemie met hernieuwbare grondstoffen
  • Duurzame aramide
  • Succesvolle pilot

Een belangrijke ontwikkeling voor vergroening in de Eemsregio is de opmars van zogenoemde ‘groene chemie’, de overstap van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare grondstoffen. Met het recente bericht over de pilot van Teijin Aramid lijkt hier een nieuwe stap in te worden gezet.

Teijin Aramid produceert Twaron, een aramidevezel dat wordt verwerkt in veel verschillende producten, van autobanden tot luchtvrachtcontainers en beschermende kleding, waardoor ze sterker en lichter worden. Momenteel worden hiervoor fossiele grondstoffen gebruikt.

In 2018 sloot Teijin Aramid zich aan bij BioBTX en onderzoeksorganisatie Syncom om te onderzoeken of Twaron kan worden geproduceerd uit de hernieuwbare materialen. BioBTX heeft technologie ontwikkeld waarmee biomassa en restproducten kunnen worden omgezet in de chemische basisstoffen benzeen, tolueen en xyleen. Uit tests blijkt dat deze grondstoffen kunnen worden gebruikt voor het produceren van Twaron, zonder dat dit impact heeft op producteigenschappen. Hiermee ligt de weg open voor duurzame aramide productie.

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: