• 17

Nieuw leven voor vervuild staal

  • Nieuw innovatief proces
  • Eerste recyclingfabriek ter wereld voor vervuild staal
  • 150.000 ton CO2-reductie per jaar

Afgelopen jaar opende Purified Metal Company (PMC) bij Delfzijl ‘s werelds eerste recyclingfabriek voor vervuild staal. Alleen al in Nederland komt jaarlijks duizenden tonnen met asbest of chroom-6 vervuild staal vrij. Dit materiaal van bijvoorbeeld industriële installaties, infrastructurele werken of andere grote oude staalconstructies wordt doorgaans gestort of tegen hoge kosten schoongemaakt. De nood voor recycling is daarom groot. Het gepatenteerde recycleproces van PMC biedt hiervoor een oplossing.

In de fabriek in Delfzijl wordt verontreinigd staalschroot verhit tot minimaal 1500 graden. Bij deze temperatuur worden schadelijke stoffen gescheiden van het staal. Schadelijke stoffen worden daardoor vernietigd of door het geavanceerde rookgasreinigingssysteem afgevangen en geneutraliseerd. Om dit veilig te doen voor mens en milieu wordt er in de fabriek gewerkt met onderdruk en luchtsluizen.

Naast de reiniging en hernieuwde inzet van staal heeft recyclen nog een ander groot voordeel. Produceren van nieuw staal uit ijzererts is erg milieubelastend, hergebruik van staal levert dus een serieuze milieuwinst op. Met iedere kg die PMC aan staal produceert verdwijnt er 1 kg CO2 minder in de atmosfeer. De fabriek in Delfzijl levert daarmee jaarlijks 150.000 ton aan CO2-besparing op. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 45.000 personenauto’s. Niet verwonderlijk dat er vanuit de rest van de wereld nu al veel belangstelling is voor proces van PMC.

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: