• 21

Groene energie uit de Eemsregio

  • Uit de regio voor de regio
  • Een belangrijke vestigingsvoorwaarde
  • Impuls voor de lokale economie en werkgelegenheid

Als beheerder van de havens en de industriegebieden in de Eemsregio zet Groningen Seaports sterk in op groene energie. De laatste jaren zijn er meerdere zon- en windparken verrezen. Een voorbeeld hiervan is Sunport bij Delfzijl, tot voorkort het grootste zonnepark van Nederland. Dit zonnepark bestaat uit 110.000 panelen, is 30 hectare groot en heeft een vermogen van 30 Megawatt. Een ander voorbeeld zijn de windturbines van Eneco op de Schermdijk bij Delfzijl. Beiden produceren energie voor het datacentrum van Google.

‘’Beschikbaarheid van lokaal geproduceerde groene energie is van groot belang voor de duurzaamheidstransitie in de Eemsregio. Bedrijven in het gebied moeten de overstap maken naar duurzame energie en de beschikbaarheid hiervan is voor veel bedrijven een belangrijke vestigingsvoorwaarde’’, aldus Maarten Barthel, Business Manager Duurzame Energie bij Groningen Seaports. ‘’Met onze investeringen in wind- en zonne-energie faciliteren wij onze huidige klanten en halen wij nieuwe bedrijven naar de regio. Het geeft daarmee ook een impuls aan de lokale economie en werkgelegenheid’’.

Op dit moment heeft Groningen Seaports nog twee projecten lopen. Op Oosterhorn komen twee zonneparken, met een gezamenlijke oppervlakte 30 hectare en een vermogen van 35 Megawatt. Een project dat gezamenlijk wordt uitgevoerd met Eneco, Wirsol en bewoners uit de omgeving, via de coöperatie Bronnen VanOns. Naar verwachting zal het park dit jaar gereed zijn. In de Eemshaven wordt op dit moment hard gewerkt aan zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven, een project van 27 megawatt dat rond de zomer gereed moet zijn.

 

 

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: