• 18

BioMCN zet in op duurzame methanol

  • Van aardgas naar hernieuwbare grondstoffen
  • Groen gas uit biogene reststromen
  • Groene waterstof en hergebruik van CO2

 

BioMCN, een dochteronderneming van OCI NV, is een toonaangevende producent van methanol en wereldwijd marktleider van bio-methanol. Methanol is een veelzijdige grondstof voor de chemische industrie en wordt steeds vaker ingezet als biobrandstof voor transport. Zo levert BioMCN nu al bio-methanol aan het wegtransport.

Op de productielocatie op het Chemie Park Delfzijl wordt nu zowel reguliere methanol geproduceerd uit aardgas als bio-methanol uit groen gas, o.a. gemaakt van GFT-afval. Het voordeel van methanol is dat het geproduceerd kan worden op basis van uiteenlopende duurzame grondstoffen, zoals op basis van groene waterstof in combinatie met CO2.

Enkele jaren geleden hebben OCI en BioMCN daarom geïnvesteerd in een mogelijkheid om vloeibare CO2 te injecteren in de methanolreactor. Door deze CO2 te binden aan de beschikbare reststroom waterstof uit het reguliere productieproces, kan BioMCN extra bio-methanol produceren. BioMCN heeft voor dit project in 2017 de Northern Enlightmentz Award gewonnen.

Met deze technologie is BioMCN goed gepositioneerd om in de toekomst een belangrijke rol te spelen in de ambitieuze groene waterstofplannen in Noord-Nederland. Zodra groene waterstof op grote schaal en tegen een rendabele prijs beschikbaar is, kan BioMCN de groene waterstof binden aan de afgevangen CO2 die vrijkomt bij andere bedrijven, en zo hernieuwbare ‘e-methanol’ produceren, die onder andere ingezet kan worden als alternatieve duurzame e-fuel in de scheepvaart.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: