HyNorth presenteert Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland 2024

21 juni 2024 – Vandaag heeft HyNorth, een onafhankelijke stichting die de ontwikkeling van waterstofketens in Noord-Nederland stimuleert, het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland 2024 (IP2024) gelanceerd.

In de ontwikkeling van waterstof in het Noorden speelt de Eemshaven een sleutelrol met het grootste aantal waterstofprojecten, gevolgd door Delfzijl. Deze projecten, gezamenlijk meer dan €8 miljard waard tot 2030, bevinden zich voor 90% in de concept- of investeringsbeslissingsfase.

Vijf grootschalige projecten, waaronder Eemshydrogen, HyNetherlands, NorthH2 en H2M, zijn verantwoordelijk voor bijna 85% van de geplande waterstofproductiecapaciteit. Sinds 2020 is het aantal waterstofprojecten in Noord-Nederland met 45% gestegen, van 56 naar 81. Deze projecten beslaan de hele waterstofketen: van productie en logistiek tot eindgebruik.

René Schutte, directeur van HyNorth, benadrukt de potentie van Noord-Nederland als internationaal waterstofecosysteem en pleit voor versnelde samenwerking.

Groei in kleinschalige projecten

Het IP2024 toont ook een groei in kleinere, lokaal georiënteerde projecten. In totaal gaat het om 16 projecten met een geplande elektrolyse capaciteit van meer dan 900 MWe, zoals Energiehub Eeserwold, H2 Hollandia, Energiestad Bolsward, Eurus Energy Veendam en GRQ Hydrogen Valley Airport.

Kostenstijging en alternatieven

De kosten van groene waterstof zijn sinds 2020 aanzienlijk gestegen van €3,50 – €5,00 naar een veelvoud daarvan. Daarom worden alternatieven zoals de import van groene en koolstofarme waterstof en de productie van blauwe waterstof steeds belangrijker.

Ondanks de bestaande onzekerheden, blijft HyNorth optimistisch over de ontwikkeling van de waterstof in het Noorden. “De nog steeds groeiende pijplijn aan projecten laat zien dat de ambities en investeringsbereidheid in Noord-Nederland intact blijven ondanks toenemende onzekerheden en vertraging op korte termijn. De unieke mogelijkheden van de regio, waaronder de aanwezigheid van zeehavens, de industrieclusters, het offshore wind potentieel, de nabijheid van de landelijke energie infrastructuur en de grootschalige opslag bieden volop kansen voor een concurrerend en robuust toekomst georiënteerd waterstofecosysteem.”

Klik op deze link op het Investeringsplan Waterstof Noord-Nederland 2024 te downloaden.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: