Het begin van de toekomst in Noord-Groningen

27 juni 2024 – De toekomst begint nu. In Noord-Groningen werken we er samen aan. Dit is de regio waar ruimte is om te werken en te wonen, te leven en te genieten. Hier kun je dromen realiseren en nieuwe herinneringen maken. Niet alleen, maar met elkaar. Want dat is de kracht van de Toekomstregio Noord-Groningen. Zo hebben we het altijd al gedaan.

De banen liggen er voor het oprapen, omdat verschillende transities, innovaties en technologische uitdagingen samenkomen. Denk maar aan groene energie, grondstoffen en waterstof. De havens en het achterland in de Toekomstregio vertolken een voorlopersrol in de ontwikkeling daarvan. En er is ruimte genoeg om die rol verder uit te breiden.

Dankzij de universiteit en hogescholen in de provincie wordt de Toekomstregio meer en meer het centrum van een nieuwe kenniseconomie waarin innovatie het sleutelwoord is. Tegelijkertijd is de behoefte aan praktische kennis reusachtig om alle dromen te kunnen waarmaken. Voor elk niveau liggen er grote kansen.

Die kansen kunnen worden verzilverd in een regio waar het leven goed is. Ruimte om te wonen is er volop, natuur is overal. De dorpen ademen rust en vriendschap, de steden hebben genoeg te bieden, de scholen staan goed bekend, de universiteit en hogescholen zijn nooit ver weg.

Dit klopt allemaal. En toch zijn er nog genoeg hobbels te nemen. Wat doen we tegen de vergrijzing en de ontgroening? Hoe zorgen we ervoor dat mensen zonder werk passen bij de vacatures die er zijn? Hoe houden we het onderwijs dicht bij de jeugd? Hoe houden we de regio leefbaar en aantrekkelijk? We hebben genoeg uitdagingen, maar we hebben ook elkaar.

In de Toekomstregio doen we het samen. We bedenken wat we willen, welke kant het op moet en hoe we dat doen. We weten dat het gaat om alles, om de brede welvaart. Het gaat om mooi werk, om fijn leven, om gezond zijn en gezond blijven. Tal van initiatieven bestaan al, gericht op het verbeteren van de economie, de welvaart en het welzijn van Noord-Groningen en de Noord-Groningers. Stuk voor stuk zijn ze van belang, gebundeld vormen ze een krachtige motor op weg naar de toekomst.

Die krachtige motor, dat zijn wij, midden op de weg van nu naar straks. Wij kennen de gemeenschappelijke urgentie en zoeken continu naar synergie. Tussen bewoners, ondernemers, overheden en kennisinstellingen. We versmelten ideeën, oplossingen en initiatieven. We verbinden creativiteit met dadendrang. We vinden kansen en mogelijkheden. We wachten niet totdat oplossingen van buiten worden aangedragen. We zetten zelf op de agenda wat we samen van belang vinden en houden vast totdat een thema opgelost is.

We hebben het over onderwijs en innovatie, over bereikbaarheid en mobiliteit, over zorg, veiligheid, leefbaarheid, werken. We hebben het over thema’s die ertoe doen voor iedereen in de regio. We streven naar veerkracht en duurzaamheid en zorgen ervoor dat thema’s direct worden aangepakt.

Wij zijn al begonnen hoor. Met de ontwikkeling van de Campus Eemsdelta bijvoorbeeld. Die broedplaats voor kennis, innovatie en arbeidsmarkt past precies in ons denken en zijn. Wij werken aan de toekomst van Noord-Groningen door te verbinden, aan te kaarten, te onderzoeken en uit te voeren. Gezamenlijke innovatie ten behoeve van de Toekomstregio Noord-Groningen. Omdat het kan, en omdat het moet.

Over de Toekomstregio

De Toekomstregio Noord-Groningen is een samenwerking van Amasus, Chemie Park Delfzijl, Gemeente Eemsdelta, Gemeente Het Hogeland, Groningen Seaports, hogeschool Hanze, Noorderpoort, Royal Wagenborg, Rijksuniversiteit Groningen, Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE), Voortgezet Onderwijs Noord-Groningen, zorggroep Stichting de Hoven.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: