Guliz Talay van Dow Delfzijl Plant Manager of the Year 2024

14 juni 2024 – Ook dit jaar heeft een plantmanager uit Delfzijl de titel Plant Manager of the Year binnengehaald. Guliz Talay van de MDI-fabriek van Dow Chemical in Delfzijl heeft deze prestigieuze titel gewonnen.

Guliz Talay neemt daarmee het stokje over van Anne Arkenbout van Nobian Delfzijl. De plantmanager van Dow Delfzijl is verkozen boven de andere drie kandidaten, Marjan Rijckaert (Avient, Heerlen), René Stoel (Koole Tankstorage, Pernis) en Miguel Anento-Glim (Arlanxeo, Geleen), zo meldt Industrielinqs, de initiatiefnemer van de verkiezing.

Vorig jaar vierde Dow haar 50-jarig bestaan in Delfzijl. Een paar jaar daarvoor werd Talay als plantmanager aangetrokken. De fabriek was toen al volop in verandering. Mede door haar inzet draait de fabriek nu zonder problemen. Naast een stabieler proces, produceert Dow ook meer product. Met een aantal projecten en continu kleine aanpassingen produceren de witte torens van het bedrijf bijna de helft meer dan waar zij voor ontworpen zijn.

Talay: “Unit 3, de grootste productielijn die wij hebben, was ontworpen voor 200 kiloton product per dag. Nu kunnen we hier 290 kiloton produceren.” Naast technisch verbeteren werkt Dow Delfzijl ook aan het versterken van de inclusiviteit van het bedrijf. Daarom is inclusiviteit naast health & safety, productiviteit en reliability nu ook opgenomen in het jaarplan.

Tot slot is een van de belangrijkste speerpunten van Talay duurzaamheid. Zo is de fabriek bezig met energiebesparende isolatiemaatregelen en wordt een deel van de MDI die in de fabriek wordt geproduceerd nu gewonnen uit afval. Aan Industrielinqs vertelt ze: “Als je kijkt naar de natuur dan zie je dat alles met elkaar samenhangt. Als plantmanager heb ik goede steun van de overheid nodig en van de universiteiten die mij de materialen bieden waarmee ik nieuwe circulaire bestanddelen kan maken.”

Dow Delfzijl produceert Methyleen Difenyl di-Isocyanaat (MDI), een basisgrondstof voor de polyurethaanindustrie. In combinatie met polyol – dat geproduceerd wordt in Dow Terneuzen – wordt het MDI gevormd tot polyurethaan; een schuim dat wordt gebruikt in matrassen, autostoelen, dashboards en isolatiematerialen. Verder wordt MDI verwerkt in schoenzolen, lijm en verf. Bij Dow in Delfzijl werken circa 90 medewerkers.

De Plant Manager of the Year wordt gekozen door internetstemmen (20 procent van de punten), stemmen van de bezoekers van het congres Chemelinqs (20 procent) en een jury (60 procent). Over Guliz Talay zei de jury het volgende: “Guliz Talay is ontzettend gepassioneerd over haar werk, de energie spat ervan af. Verduurzaming, diversiteit en inclusiviteit zijn grote thema’s voor haar. Daarnaast maakt ze zich niet alleen sterk voor fysieke veiligheid maar ook voor sociale veiligheid. Daarom is Guliz een terechte Plant Manager of the Year.”

De jury bestond uit Wouter de Geest (Voorzitter), Manon Bloemer (VNCI), Anne Arkenbout (Nobian), Willem-Henk Streekstra (VOTOB), Roel Jolling (Sabic), Yolande Verbeek (EBN), Tessa de Koning Gans (UT) en Marc Dassen (Sitech).

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: