Grootschalige duurzame energieopslag op voormalig DAMCO-terrein

GIGA Storage uit Amstelveen gaat op het terrein van het failliete DAMCO de grootste batterij van Europa bouwen.

Op het terrein van ruim vijftien voetbalvelden groot worden batterijen geplaatst die gezamenlijk één gigawatt uur elektriciteit kunnen opslaan.

De faciliteit zal de groene energie die teveel wordt opgewekt opslaan en terugleveren wanneer hier vraag naar is. Hiermee biedt het bedrijf balancerdiensten aan TenneT en helpt het om netcongestie in de regio te verminderen. Daarbij schept het ruimte om nieuwe zonne- en windparken aan te sluiten op het net.

“Hoe jammer het ook is dat dit industrieel baken van Delfzijl moest stoppen, zijn wij zeer verheugd dat wij de mogelijkheid krijgen om een grote industriële energieverbruiker te vervangen en hiermee een duurzame invulling aan de locatie te geven”, aldus Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage.

Dat de keuze viel voor het DAMCO-terrein is niet toevallig. Vanwege de grote hoeveelheid elektriciteit die nodig was voor de productie van aluminium beschikte DAMCO over een directe aansluiting op het hoogspanningsnet. GIGA Storage gaat deze aansluiting hergebruiken en stroom direct terugleveren aan het net van TenneT.

Frans Alting, directeur van Samenwerkende Bedrijven Eemsregio, is blij met de komst van GIGA Storage: “Dit is optimaal gebruik maken van bestaande infrastructuur voor de energietransitie. Iedereen gaat hiervan profiteren!”

Met de locatie in de zak zal er worden begonnen aan het ontwerpen en plannen van de faciliteit en de vergunningsaanvraag. Verwacht wordt dat deze processen en de bouw ongeveer drie jaar zullen duren.

Updates ontvangen? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn!

 

Deel deze pagina: